Legea autorizeaza programele militare pentru exercitiul bugetar 2015 (octombrie 2014 - septembrie 2015) si a fost adoptata de Senat cu 89 de voturi pentru si 11 impotriva. Camera Reprezentantilor a aprobat-o saptamana trecuta cu 300 de voturi pentru si 19 impotriva, scrie Mediafax.

Legea mentine interdictia referitoare la inchiderea inchisorii de la Guantanamo, pe Insula Cuba. De asemenea, legea reinnoieste interdictia de a transfera in Statele Unite detinuti ai acestei inchisori, in pofida opozitiei presedintelui american Barack Obama. Congresul interzice Pentagonului sa transfere detinuti pe teritoriul american pentru a fi judecati, a primi ingrijiri sau a fi inchisi din alte motive, republicanii apreciind ca ei ar constitui o amenintare pentru securitatea nationala in cazul in care ar deveni liberi in baza deciziei unui judecator.

Legea prevede un buget de cinci miliarde de dolari pentru razboiul impotriva jihadistilor din cadrul gruparii Stat Islamic, dintre care 1,6 miliarde - pentru doi ani - pentru echiparea si instruirea fortelor irakiene, kurde si unor triburi sunnite. Insa Guvernul irakian trebuie sa isi asume 40% din costuri. Programul privind instruirea si echiparea rebelilor sirieni moderati, propus de presedintele american, este prelungit. In septembrie, Congresul a autorizat acest program doar pana la 11 decembrie. Efortul financiar, in valoare de 500 de milioane de dolari, este acordat prin legea finantelor.

In total, legea anuala a Apararii autorizeaza cheltuieli militare in valoare de 584 de miliarde de dolari, dintre care 554 pentru Pentagon, pentru exercitiul bugetar 2015, adica o crestere de 48 de miliarde in raport cu 2014. Cheltuielile militare reprezinta peste jumatate din bugetul numit "discretionar" al statului federal, care se va ridica in 2015 la 1.014 miliarde de dolari.

Sursa foto: Mediafax Foto