Scandalul LuxLeaks a afectat imaginea noului presedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care era premier al Luxemburgului la vremea semnarii acestor acorduri fiscale intre Marele Ducat si multinationale, noteaza Mediafax.

Identitatea acuzatului nu a fost dezvaluita. Aceasta inculpare a fost posibila in urma unei plangeri facute de compania de audit PWC Luxembourg, in iunie 2012, dupa ce a descoperit un furt de documente in urma unui reportaj al France 2, o luna mai devreme. Reportajul consacrat evaziunii fiscale din Marele Ducat releva existenta a sute de acorduri fiscale intre Administratia Contributiilor Directe din Luxemburg si filialele unor multinationale, permitand acestora din urma reduceri mari de impozite.

In urma plangerii PWC, o ancheta judiciara a fost deschisa de Parchetul din Luxemburg. Ancheta a fost relansata in noiembrie, dupa dezvaluirile LuxLeaks de catre Consortiul International al Jurnalistilor de Investigatie. Potrivit directorilor PWC Luxembourg, furtul a fost comis in septembrie 2010 de catre un fost angajat al firmei, care a copiat date confidentiale, fara a fi reperat, timp de aproape doi ani, pana cand jurnalisti ai France 2 au relevat scurgerea de documente de la PWC.

Sursa foto: Mediafax Foto