"Exista informatii potrivit carora Chevron planuieste sa ia aceasta decizie", a declarat Valeri Ciali, director adjunct al administratiei presedintelui Petro Porosenko, referitor la o stire publicata in presa locala conform careia grupul american a anuntat guvernul de la Kiev ca se va retrage din proiect. Ciali a refuzat sa dea detalii. Potrivit informatiilor din presa locala, decizia Chevron de a renunta la proiect este motivata de un anunt al guvernului ucrainian privind cresterea taxelor in sectorul energetic, informeaza Mediafax.

Incheiat in noiembrie 2013, acordul Ucrainei cu Chevron prevede investitii de pana la 10 miliarde de dolari in dezvoltarea zacamantului Olesska din vestul Ucrainei, pe o perioada de 50 de ani. In prima faza, Chevron ar urma sa investeasca circa 350 milioane de dolari in perimetrul Olesska, unde productia de gaze este estimata sa atinga 8-10 miliarde de metri cubi pe an.

Acordul cu Chevron a fost incheiat la cateva luni dupa ce Ucraina a semnat o intelegere similara cu grupul anglo-olandez Shell pentru explorarea si exploatarea zacamantului Iuzivska, in cadrul eforturilor de diversificare a furnizorilor de energie si reducere a dependentei fata de Rusia.

Sursa foto: Chevron, Shutterstock