18 Decembrie 2014

Cine are de pierdut daca economia Rusiei se scufunda



Nimeni nu va avea de castigat daca economia Rusiei va pica. Partenerii de schimb comercial – atat tari cat si business-uri, se uita cu ingrijorare la situatia economica tensionata, marcata de scaderea pretului la petrol, care a condus de asemenea la o cadere libera a rublei, moneda nationala a Rusiei, noteaza presa internationala. Cine sunt cele mai mari victime daca economia Rusiei va cadea? Aflati in prezentarea de mai jos!

1. Germania, cea mai expusa economie in relatia cu Rusia

Cea mai mare economie a Europei este cea mai expusa din punct de vedere financiar in cazul unor probleme economice cu Rusia. Anul trecut, schimbul comercial bilateral dintre Germania si Rusia s-a ridicat la peste 76 de miliarde de euro (95,4 mld. dolari). Sanctiunile impuse Rusiei ca urmare a situatiei din Ucraina a slabit si mai mult relatiile Rusiei cu economiile din Vestul Europei, mai ales asupra exporturilor, ceea ce a cauzat ingijorare in randul investitorilor.

In urma cu o luna, Germania a sustinut ca situatia geopolitica tensionata va conduce la o scadere a evolutiei pentru anul in curs.


2. Restul Europei: Rusia cumpara numeroase bunuri de la alte tari europene

Autoritatile din Moscova au reactionat dur la sanctiunile primite din Vestul Europei in august si a propus blocarea importurilor de fructe, legume, carne, peste, produse lactate si alte bunuri de consum din marile tari europene, precum si din Statele Unite, Australia si Canada.

Acest lucru nu a fost deloc bine primit de catre producatorii europeni care exportau o mare cantitate de fructe, branzeturi si carne de porc. Circa 10% din produsele alimentare ale UE, totalizand circa 15 miliarde de dolari, au fost livrate anul trecut, facand din Rusia al doilea cel mai mare consumator de pe continent.


3. Companiile din energie resimt puternic situatia din Rusia

Deteriorarea rublei a creat o scadere puternica a incasarilor companiilor care fac afaceri pe teritoriul Rusiei.
British Petroleum (BP) a avertizat autoritatile ruse ca sanctiunile dure vor avea un impact negativ asupra operatiunilor. BP detine o mare parte din actiunile Rosneft, cel mai mare producator de petrol din Rusia, care face subiectul restrictiilor comerciale catre SUA. Actiunile companiei au scazut cu 25%.

La randul lor, francezii de la Total au renuntat la planurile de a exploata anumite zone petroliere in parteneriat cu rusii de la Lukoil din cauza sanctiunilor venite din Vest. Si Exxon Mobil are relatii importante cu piata din Rusia.


4. Producatorii auto, scaderi pe banda

O alta categorie puternic influentata de scaderea rublei si, implicit, a economiei Rusiei, este cea a producatorilor auto. In acest fel, gigantul auto Ford, unul dintre cei mai mari producatori americani de automobile cu o puternica prezenta pe piata din Rusia, a anuntat ca scaderea rublei va impacta vanzarile. In acelasi context, Volkswagen, unul dintre cei mai mari producatori auto din Europa, a precizat ca tensiunile politice au generat o scadere de 8% a vanzarilor de automobile in primele sase luni ale anului, in timp ce actiunile au scazut cu mai mult de 12% in acest an.

Si francezii de la Renault sustin ca vanzarile din Rusia sufera, in timp ce producatorii Peugeot si Citroen avertizau in luna octombrie ca scaderea rublei afecteaza business-urile pe piata.


5. Bancile, scaderi puternice ale profitabilitatii

Societe Generale, una dintre cele mai mari institutii bancare din Europa, a inregistrat o scadere de 36% a profitabilitatii in cel de-al doolea trimestru, rezultat negativ resimtit si de catre olandezii de la Rabobank sau italienii de la Unicredit.


6. Cine a mai avut de suferit: McDonald's, Adidas si alte branduri

Relatiile reci dintre SUA si Rusia au avut repercusiuni si asupra unor mari lanturi de restaurante. Spre exemplu, McDonald’s, cel mai mare lant de fast-food-uri din lume, si-a suspendat temporar activitatea a 12 restaurante din Rusia pe fondul unor acuzatii sanitare venite de la autoritati, insa se vehiculeaza faptul ca a avut o motivatie exclusiv politica.

Producatorul de accesorii vestimentare sport Adidas isi va inchide mai multe magazine si va renunta la planurile de expansiune pe piata ruseasca din cauza tensiunilor din regiune. Nemtii de la Adidas si-au redus estimarile financiare de la 20%, la 30%, mai ales din cauza situatiei din Rusia.

Lista marilor producatori din lume continua cu Coca Cola sau Carlsberg, imbuteliator de bauturi racoritoare si producator de bere, companii care se asteapta de asemenea la scaderi.




Citeste si