Cele mai importante evenimente geopolitice din 2014, de la declinul economic al Europei la criza ruso-ucraineana
Este timpul listelor si al retrospectivelor, iar o analiza completa a anului 2014, din punct de vedere geopolitic cel putin, arata ca a fost un an al oscilatiilor intre victorii si esecuri. Au inceput razboaie, au fost inventate lucruri, am vazut evolutia rapida a unor boli mortale, iar pe langa acestea, ne-am si bucurat de victorii importante, fie in plan personal, fie la nivel inalt. Stratfor propune o trecere in revista a celor mai importante evenimente din 2014.
• 2 Ianuarie 2015 • Internațional




Declinul constant al economiei Europei
Criza din Ucraina
Desincronizarea economiei globale
Dezintegrarea modelului de organizare a lumii de tipul Sykes-Picot
Cel mai asteptat eveniment al anului a fost, pentru europeni cel putin, revirimentul economic, politic si social al batranului continent, din criza care a inceput in urma cu sase ani. Economia UE este cea mai mare din lume, la nivel colectiv, iar continentul european ramane un centru de greutate al comertului global, stiintei si culturii. Acest esec al Europei poate afecta sistemul global mai mult decat orice alt factor prezent in 2014.
Ratele de somaj care ating cote impresionante in Spania, Grecia si in alte tari din sudul Europei au un impact asupra unui mare numar de oameni. La polul opus, prosperitatea din tari precum Austria si Germania contrastreaza puternic cu saracia din alte tari europene, ceea ce pune la indoiala insasi viabilitatea proiectului european. De altfel, multe partide euro-sceptice au inceput sa apara in diverse tari europene, iar alegerile care vor avea loc in Grecia in perioada urmatoare ar putea aduce la putere un partid cu o astfel de orientare, Syriza, de extrema stanga.
Distrugerea uniunii ar readuce puterea inapoi statelor membre, prin fragmentarea autoritatii. Experienta Europei cu miscarile nationaliste a fost una nefericita, cel putin in prima parte a secolului 20, de aceea este de asteptat ca o eventuala redefinire hartii Europei sa afecteze intreaga lume.
Sursa foto: Shutterstock.
Sursa foto: Sutterstock.
Estimarile arata o crestere foarte mica a economiei europene pentru 2015, in unele zone fiind prognozate recesiuni economice. De altfel, China este in deriva din 2008, nereusing sa revina la cresterea economica avuta atunci, iar Japonia este intr-o grava recesiune. Statele Unite, pe de alta parte, au anuntat ca au avut o crestere de 5% in al treilea trimestru dn 2014. Centrele economice majore ale lumii sunt complet desincronizate din acest punct de vedere.
Predictiile care se faceau cu privire la economia SUA in urma crizei din 2008 nu s-au adeverit: nu a fost nici deflatie, nici hiperinflatie, iar economia nu s-a prabusit. Din contra, si-a revenit atat din punctul de vedere al cresterii economice, cat si al somajului. Alta previziune care nu s-a adeverit a fost cea potrivit careia China urma sa ia locul SUA ca lider economic mondial. In plus, nici Europa nu a aratat ca modelul economic anglo-saxon este inferior modelului statist.
Sursa foto: Shutterstock.
Doi diplomati, francezul Mark Sykes si britanicul Georges-Picot, au redesenat mapa regiunii dintre Marea Mediterana si Persia dupa Primul Razboi Mondial. Tot ei au "inventat" tari precum Liba, Iordania, Syri si Irak, cele mai mule fiind in mijlocul conflictelor. De altfel, situatia din Siris si Irak seamana cu cea din Liban in uma cu o generatie: guvernul central s-a prabusit, iar liderii sunt conducatorii uno grupuri care au preluat controlul asupra unor fragmente din tarile respective.
Islamismul radicat este un factor important in regiune, care va lua diferite forme organizationale. Cu toate acestea, viteza cu care guvernele nationale se fragmenteaza este mai importanta decat ascensiunea unei grupari de tipul Statul Islamic. Aceasta grupare ar fi contat mai mult daca dinamic pietelor de petrol ar fi fost aceeasi ca in 1973. Acum insa, cand consumul in China a scazut, iar abundenta surselor a redus drastic preturile, dinamica evenimentelor din Orientul Mijlociu este mai putin importanta. Intrebarea cu adevarat importanta este daca aceste evenimente vor duce la ascensiunea Turciei in regiune, singura care ar fi capabila sa aduca stabilitate.
Sursa foto: Shutterstock.
Te-ar putea interesa si: