9 Ianuarie 2015

Primele pagini ale celor mai cunoscute publicatii dupa atacul de la Charlie Hebdo: cum raspund caricaturistii din intreaga lume



Publicatii din intreaga lume, printre care The Independent, Liberation si Berliner Zeitung, au dedicat coperta de joi masacrului care a avut loc cu o zi inainte in sediul revistei satirice Charlie Hebdo. Acestea au folosit fie imagini de la locul accidentului, fie caricaturi in care ii reprezinta simbolic pe caricaturistii de la saptamanalul francez.

Cele mai cunoscute publicatii din Franta, Marea Britanie, Germania, dar si Danemarca, si-au dedicat numarul de joi celor 12 victime ale atacului din Paris, dintre care opt erau jurnalisti. Astfel, cotidianul francez de orientare romano-ortodoxa "la Croix" a deschis numarul de miercuri cu o caricatura care simbolizeaza libertatea de expresie, titlul fiind "Macelul din Franta".

Si publicatia "L'Opinion" a folosit pe coperta de joi dimineata o caricatura dedicata atacului care a avut loc in ziua precedenta.

Si ziarul fondat de Jean-Paul Sartre, "Liberation", a dedicat editia de pe 8 ianuarie masacrului din capitala franceza.

Tabloidul britanic "The Sun" a ales sa foloseasca imagini explicite de la locul atacului, in care cei doi atacatori sunt surprinsi cu arma indreptata catre unul din politistii ucisi.

De asemenea, "The Independent" a folosit de asemenea un gest explicit, reluand probabil formele de expresie folosite de Charlie Hebdo, indraznete si directe.

In Germania, "Berliner Zeitung" a pus pe prima pagina mai multe caricaturi realizate de caricaturistii de la Charlie Hebdo, inclusiv una care face referire la scriitorul francez Michel Houellebecq.

In Danemarca, unde o publicatia satirica Jyllands-Posten a primit, la randul sau, amenintari din partea islamistilor dupa ce a publicat imagini cu profetul Mahomed. Cotidianul danez Politiken a folosit pe coperta caricatura cu un creion, simbol care a devenit expresia libertatii de exprimare, in contextul in care directorul publicatiei Charlie Hebdo, Stephane Charbonier, scria in 2012: "Nu simt ca as omora pe cineva cu creionul. Nu pun vietile in pericol. Atunci cand activistii au nevoie de un pretext pentru a-si justifica violenta, il gasesc intotdeauna".

Iata cum au deschis ziua publicatia DeMorgen din Belgia:

Asa a solidarizat cu Charlie Hebdo publicatia scotiana The National:



Citeste si