Melih Gokcek, primarul orasului Ankara, a afirmat luni ca "Mossadul (serviciul de informatii israelian) este cu siguranta responsabil de aceste incidente (...), sporeste ura fata de Islam". El a apreciat ca atentatele au legatura cu demersurile Frantei in vederea recunoasterii Palestinei.
Ali Sahin, parlamentar turc si purtator de cuvant pe afaceri externe al partidului de guvernamant AKP, a prezentat opt motive pentru care suspecteaza ca atacurile au fost organizate "astfel incat sa fie acuzati musulmanii si Islamul", noteaza Mediafax.

La randul sau, presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat luni intr-o conferinta de presa ca "duplicitatea Occidentului este evidenta". "Ca musulmani nu am sustinut nici terorismul, nici masacrele: rasismul, discursul urii, islamofobia sunt in spatele acestor masacre (...). Vinovatii sunt evidenti: cetateni francezi au comis acest masacru, iar musulmanii au fost acuzati pentru el", a adaugat presedintele turc, care s-a declarat uimit ca serviciile franceze de informatii nu i-au urmarit pe vinovati mai eficient.

In Rusia, comentatori pro-Kremlin au incercat sa evidentieze legaturi intre atentatele din Franta si "uneltiri politice" din Statele Unite. Titrand "Au organizat americanii atacul terorist din Paris?", tabloidul Komsomolskaya Pravda a publicat o serie de interviuri pe site-ul sau care prezentau diferite motive pentru care Washingtonul ar fi planuit atentatele.

Citeste si:

Intr-un interviu, Aleksander Jilin, directorul Centrului din Moscova pentru Studierea problemelor aplicate, apreciaza ca atacul reprezinta pedeapsa americanilor impotriva presedintelui francez Francois Hollande, pentru un interviu din 6 ianuarie in care a cerut Uniunii Europene sa elimine sanctiunile impuse Rusiei. Washingtonul a folosit atacurile pentru a consolida interesele geopolitice ale SUA si UE in Ucraina, a adaugat Jilin.

Altii au repetat teorii ale conspiratiei populare in Rusia, care acuza serviciile americane de informatii pentru o serie de atentate teroriste, de la atacurile din 11 septembrie 2001 din SUA, pana la atacurile din Paris de saptamana trecuta. "In ultimii zece ani, asa-zisul terorism islamist este sub controlul uneia dintre principalele agentii de informatii din lume (...). Sunt sigur ca niste supervizori americani sunt responsabili de atacurile teroriste din Paris, sau cel putin de islamistii care le-au comis", a precizat la randul sau Aleksei Martinov, directorul Institutului International pentru State Noi.

Photoreporter / Shutterstock.com