Dupa avansul important de la inceputul anului trecut, datorita vremii blande din timpul iernii, ritmul de crestere al economiei germane a incetinit in lunile de vara. Germania s-a bazat pe cresterea cererii interne, pentru a asigura avansul produsului intern brut, dupa ce economia a evitat intrarea in recesiune la jumatatea anului trecut, relateaza Bloomberg si AFP, scrie Mediafax.

"Situatia economica s-a stabilizat la finalul anului", a afirmat Roderich Egeler, presedintele Destatis. Economia germana a urcat cu doar 0,1% in trimestrul al treilea al anului trecut comparativ cu trimestrul anterior, pe fondul scaderii investitiilor, in timp ce in trimestrul al doilea PIB-ul s-a contractat cu 0,1%.

Exporturile si importurile au crescut cu 3,7% si, respectiv, 3,3% in 2014 fata de anul precedent, in conditiile in care in 2013 avansul exporturilor s-a situat la 1,6%, iar al importurilor, la 3,1%.

In luna octombrie a anului trecut, Germania a revizuit in scadere estimarile privind evolutia economiei in 2014 si 2015, preconizand o crestere a PIB de 1,2% pentru 2014, fata de 1,8% anterior. Pentru 2015, autoritatile din Berlin au anticipat o crestere economica de 1,3%, semnificativ mai mica decat avansul de 2% prognozat initial.

Sursa foto: Metafora Germania