Un musulman american detinut timp de peste doua saptamani fara sa fie inculpat, dupa atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001, va primi o indemnizatie de 385.000 de dolari de la Guvern si de la un agent FBI, a anuntat vineri Asociatia ACLU pentru apararea libertatilor civile, relateaza AFP.

Abdullah al-Kidd a fost detinut in 2003 ca "martor crucial" - o formula folosita de catre Statele Unite dupa atentate pentru a se asigura de disponibilitatea suspectilor pentru a depune marturie in cazuri de terorism. Guvernul, care a fost de acord sa-l indemnizeze, i-a transmis ca "regreta", lui al-Kidd, un american convertit la islam, a anuntat ACLU, la New York, potrivit Mediafax.

El a fost detinut timp de 16 zile la izolare. A fost perchezitionat corporal zilnic si a fost detinut, afirma el, in conditii dificile, lumina fiind aprinsa nonstop in celula, impiedicandu-l sa doarma. El a fost plasat ulterior sub control judiciar timp de 15 luni.
In toata aceasta perioada, nu a fost acuzat de comiterea vreunei infractiuni. De asemenea, el nu a fost chemat sa depuna marturie in procesul pentru care a fost arestat, al unui student acuzat de fraude cu carduri bancare, un proces care s-a incheiat cu exonerarea. "Sunt incantat ca Guvernul a recunoscut in sfarsit infernul pe care m-a facut sa-l indur si ca m-a indemnizat pentru asta Sper ca nimeni sa nu traiasca ceea ce am trait eu", a declarat al-Kidd.
"Guvernul recunoaste ca arestarea dumneavoastra ca martor a fost o experienta dificila si regreta incercarile pe care le-a provocat in viata dumneavoastra", i-au scris reprezentanti ai Guvernului lui al-Kidd, potrivit ACLU. Asociatia a subliniat ca aceasta experienta va servi ca exemplu."Procedura «martorului crucial» a fost utilizata in mod sistematic dupa (atentatele teroriste) de la 11 septembrie", a declarat Lee Gelernt, un reprezentant al organizatiei nonguvernamentale (ONG).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri