La Magas, o capitala regionala din Ingusia, multimea a protestat "fata de caricaturile Profetului, islamofobia si insultarea credintelor musulmanilor", a declarat pentru AFP serviciul de presa al Guvernului regional care a autorizat manifestatia, relateaza Mediafax.

Presedintele acestei republici musulmane Iunus-Bek Evkurov a catalogat caricaturile drept "un extremism de stat din partea catorva tari occidentale" si a deplans faptul ca autoritatile "incearca sa-i ridice pe credinciosii diverselor religii si nationalitati unii impotriva altora", citat intr-un comunicat postat online pe site-ul administratiei regionale. Rusia a salutat initial marsul istoric oragzanizat duminica la Paris impotriva terorismului, dar numeroase publicatii si oficiali se distanteaza acum de solidaritatea mondiala pe care continua sa o provoace atacul comis saptamana trecuta la Charlie Hebdo, soldat cu 12 morti.

Astfel, Autoritatea rusa pentru supravegherea presei Roskomnadzor a indemnat vineri presa rusa "sa se abtina sa publice" caricaturile cu Profetul Mahomed publicate de Charlie Hebdo.

Citeste si:

Caricaturile sunt "impotriva normelor etice si morale stabilite de secole de coabitare intre diverse popoare si confesiuni religioase" pe teritoriul Rusiei, a apreciat organul de cenzura intr-un comunicat. Alta manifestatie impotriva caricaturilor este prevazuta pentru luni, in republica vecina Cecenia.

Liderul cecen Ramzan Kadirov i-a catalogat pe autorii caricaturilor cu Mahomed niste "persoane fara valori spirituale si morale" si a dat asigurari ca 500.000 de persoane vor participa la manifestatia de luni.