Francois Hollande, care a atins cote reduse de popularitate in ultima vreme, a inregistrat o crestere istorica a popularitatii, de 21%, opiniile favorabile in privinta lui totalizand acum 40%, conform unui sondaj dat publicitatii luni, relateaza AFP.

Niciodata pana in prezent nu a fost inregistrat un progres atat de important de institutul de sondaje Ifop, a declarat pentru AFP Frédéric Dabi, care conduce unul dintre departamentele institutului. Premierul francez Manuel Valls a castigat 17 puncte, ajungand la 61 la suta cota de popularitate, superioara celei de la preluarea functiei, in aprilie 2014. Acest sondaj a fost realizat in perioada 16-17 ianuarie, adica dupa atentatele jihadiste soldate cu moartea a 17 persoane la Paris si dupa manifestatiile din Franta de la 11 ianuarie impotriva acestor acte, care au reunit aproximativ patru milioane de persoane, conform Mediafax.

Un caz analog, Mitterand

Seful statului si premierul sunt foarte clar creditati pentru modul in care au gestionat aceasta criza, afirma Dabi. "Este un fenomen rar in istoria barometrelor de opinie", a adaugat expertul. "Singurul caz analog este François Mitterand care a castigat 19 puncte in momentul razboiului din Golf in perioada ianuarie-martie 1991". La intrebarea "aprobati sau dezaprobati actiunea lui François Hollande ca presedinte al Republicii?", 40 la suta dintre persoanele intervievate au raspuns pozitiv, fata de 19 la suta in decembrie 2014. Numarul celor care dezaproba a scazut la 59 la suta.

Aceeasi intrebare pentru Manuel Valls, in calitate de premier, a primit 61 la suta raspunsuri pozitive, o crestere de 17 puncte, in timp ce proportia celor care dezabroba actiunile sale a scazut cu 16 puncte, la 39 la suta.
Acest sondaj Ifop-Fiducial, realizat pentru saptamanalul Paris-Match si Sud Radio, a fost efectuat prin telefon pe un esantion format din 1.003 persoane reprezentative pentru populatia franceza cu varsta peste 18 ani.

Franta: Violente intre...
Citeste si: Franta: Violente intre 'vestele galbene' si fortele de ordine la Paris


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Trump critica Acordul de la Paris si invoca miscarea vestelor galbene