Iesirile de capital din Rusia, volum de 2,5 ori mai mare

Iesirile nete de capital din Rusia, provocate de criza ucrainenana si deprecierea rublei, au crescut anul trecut de 2,5 ori, la 151 miliarde de dolari, potrivit datelor Bancii Rusiei, care spera la o revenire la calm in 2015, transmite AFP.

In 2013, acest fenomen recurent in Rusia a dus la retragerea din tara a unor fonduri de 61 de miliarde de dolari. Banca centrala estima la inceputul lunii decembrie sa retragerile de capital vor totaliza 128 de miliarde de dolari, dar deprecierea rublei la sfarsitul anului trecut, din cauza prabusirii cotatiilor petrolului si a panicii populatiei care a cumparat masiv valuta, a agravat fenomenul, relateaza Mediafax.

In trimestrul patru, retragerile de capital au atins 72,9 miliarde de dolari, fata de 16,9 miliarde de dolari cu un an in urma. Banca centrala a explicat ca indicatorul a fost umflat de lichiditatile si valuta puse la dispozitia bancilor, pentru a le ajuta sa reziste devalorizarii rublei.

Iesirile de capital au fost accelerate de rambursarea de datorii contractate de companii ruse in strainatate, pe fondul accesului limitat la finantarea pe pietele externe, din cauza sanctiunilor occidentale. "In 2015, valoarea acestor plati externe se va reduce, ceea ce va avea un efect pozitiv asusra iesirilor de capital", a precizat banca centrala.

Economistii bancii rusesti Alfa Bank au avertizat insa ca retragerile de capital se vor mentine la un nivel foarte ridicat in 2015, in conditiile in care banca centrala va continua sa ofere bancilor lichiditati in ruble.

Citeste si:
Referendum de o săptămână în Rusia: Putin poate rămâne președinte...
Referendum de o săptămâna în...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
BREAKING | Igor Dodon intenționează să dizolve Parlamentul
Setari Cookie-uri