UE, parteneriat cu Turcia si tari arabe pentru combaterea terorismului

Uniunea Europeana pregateste actiuni pentru combaterea terorismului impreuna cu Turcia si cu tari arabe, dupa atentatele de la Paris, anunta Federica Mogherini, Inaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe.

"Pregatim proiecte specifice pe care le vom lansa in urmatoarele saptamani pentru sporirea nivelului de cooperare in combaterea terorismului", a declarat Mogherini, citata de AFP. "Pregatim actiuni de colaborare cu Turcia, Egipt, Yemen, Algeria si state din zona Golfului Persic", a precizat Mogherini dupa reuniunea ministrilor de Externe din cele 28 de tari UE, potrivit Mediafax.

"De asemenea, va fi imbunatatita coordonarea in materie de schimb de informatii atat in interiorul UE, cat si cu alte tari", a adaugat Mogherini, mentionand Turcia, Egiptul, tari din zona Golfului Persic, din nordul Africii si din Asia.

"Vor urma imediat doua actiuni concrete: introducerea unor atasati pentru securitate in toate delegatiile diplomatice UE din tari pertinente, pentru intretinerea unor contacte constante cu profesionisti din domeniile securitatii si combaterii terorismului, si ameliorarea comunicarii cu populatii arabofone, in cadrul UE si in lume", adauga Mogherini.

Cei 28 de ministrii de Externe din cadrul UE au cerut Parlamentului European sa relanseze planul registrului pasagerilor curselor aeriene.

Citeste si:
Directiva care afectează transportatorii de marfă, adoptată de PE
Directiva care afectează...

Inaintea reuniunii, Mogherini pleda pentru o alianta intre Uniunea Europeana si tari musulmane in ofensiva pentru combaterea terorismului. "Amenintarea nu este doar cea cu care ne-am confruntat la Paris, ci este vorba de amenintari care se raspandesc si in alte tari ale lumii, incepand cu tarile musulmane", declara Federica Mogherini. "Trebuie sa intensificam cooperarea in primul rand cu tarile arabe, in al doilea rand in cadrul Uniunii Europene. Trebuie sa intensificam schimbul de informatii, trebuie sa cooperam mai mult", a spus Mogherini.

La reuniunea pe teme de securitate de la Bruxelles a participat si secretarul general al Ligii Arabe, Nabil ElAraby.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
O echipă a Organizației Mondiale a Sănătății merge în China pentru investigații
Setari Cookie-uri