Uniunea Europeana nu a uitat Crimeea anexata de Rusia, a asigurat marti sefa diplomatiei europene Federica Mogherini, aflata in visita la Washington, cerand sa se faca din Acordul de Asociere dintre Ucraina si UE un succes, relateaza AFP.

Pentru prima sa vizita in Statele Unite dupa ce i-a succedat britanicei Catherine Ashton la conducerea diplomatiei europene, italianca Federica Mogherini a insistat asupra faptului ca Rusia este un vecin de neevitat pentru Europa si un partener pentru rezolvarea crizelor internationale, noteaza Mediafax. La zece luni dupa alipirea Crimeei de catre Moscova, "politica noastra de nerecunoastere a anexarii Crimeei ramane. Nu vom uita, in niciun caz", a afirmat reprezentanta politicii externe a UE intr-un discurs sustinut la Institutul Brookings din Washington.

Relatiile dintre Rusia si UE sunt foarte proaste de la criza privind Crimeea si conflictul dintre Kiev si separatistii prorusi din estul Ucrainei. UE va ramane ferma fata de Moscova, inclusiv privind sanctiunile, au decis luni ministrii europeni de Externe. In martie, sefii de stat si de guvern din UE vor decide daca vor reinnoi primul set de sanctiuni decretate la inceputul crizei ucrainene.

Marti, tensiunea diplomatica din acest conflict a atins apogeul, Ucraina acuzand Rusia ca a atacat direct trupele sale in estul separatist. Federica Mogherini a reafirmat ca angajamentul european fata de Kiev este unul solid. "Prima victorie a Rusiei ar fi un esec in Ucraina, daca alegerea sa de a semna un Acord de Asociere cu UE se va dovedi o experienta nefavorabila", a insistat diplomatul. "Principala noastra datorie este sa facem in asa fel incat Ucraina sa fie un succes economic si social", a pledat ea.

La sfarsitul lui iunie, UE a semnat Acorduri de Asociere cu Ucraina, Georgia si R.Moldova, trei republici sovietici care vor sa se apropie de europeni in pofida presiunilor Rusiei. Dar Mogherini a amintit ca Moscova este o mare putere care nu poate fi evitata, atat pentru a se incerca rezolvarea crizei ucrainene, cat si pentru a se gasi o solutie la conflictul din Siria.

"Ar fi naiv sa credem ca Rusia va disparea pur si simplu de pe scena", a recunoscut ea. "Rusia este vecinul nostru pentru ca nu putem face nimic impotriva geografiei. Ce sa facem astazi cu acest vecin, cand avem un conflict si ce vom face in doi, cinci, zece ani", a intrebat ea. Federica Mogherini se va intalni miercuri cu omologul sau american John Kerry.

Sursa foto: Shutterstock / Militari din estul Ucrainei

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri