"Este timpul pentru a termina treaba. Nu imi voi opri eforturile pentru inchiderea" inchisoarii de la Guantanamo, a declarat Barack Obama in discursul despre Starea Natiunii sustinut in fata Congresului, la Washington, potrivit Mediafax.

Barack Obama promite victoria impotriva Statului Islamic

Statele Unite si aliatii sai vor invinge organizatia Stat Islamic (SI), dar lupta va dura mult timp, va declara marti seara presedintele american Barack Obama, potrivit unor fragmente din discursul sau despre Starea Natiunii facute publice de Casa Alba, relateaza AFP. "Acest efort va lua timp. (...) Dar vom reusi", urmeaza sa declare presedintele Statelor Unite, tara care conduce o coalitie internationala formata din aproximativ 60 de state angajate intr-o interventie militara impotriva SI in Siria si in Irak.

In cele doua tari, "leadershipul american, in special puterea noastra militara, este pe cale de a stopa avansul SI", va reafirma Barack Obama, care le va cere oficial alesilor americani sa aprobe interventia militara impotriva Statului Islamic. "In loc de a fi prinsi intr-un nou razboi terestru in Orientul Mijlociu, vom conduce o coalitie larga, care va cuprinde tari arabe, pentru a slabi si, in cele din urma, pentru a distruge aceasta grupare terorista", va repeta Obama, care a exclus, dupa retragerile de trupe din Irak si din Afganistan, posibilitatea de a implica fortele terestre americane intr-un nou conflict regional.

"In aceasta seara, indemn Congresul sa arate lumii ca suntem uniti in aceasta misiune, adoptand o rezolutie care autorizeaza folosirea fortei impotriva SI", urmeaza sa incheie presedintele Statelor Unite. La ora actuala, Washingtonul conduce actiunea armata din Siria si din Irak in baza unor texte adoptate sub George W. Bush, imediat dupa atentatele din 11 septembrie 2001.