Seful Statului Major ucrainean si ministrul Apararii l-au informat marti seara pe presedinte "cu privire la situatia din apropierea aeroportului din Donetk", a anuntat purtatorul de cuvant, adaugand ca "secretarul Consiliului de Securitate si Aparare Nationala Turcinov se va deplasa (miercuri) in zona luptelor", noteaza Mediafax.

"Din cauza agravarii situatiei, presedintele a decis sa-si scurteze vizita in Elvetia si se va intoarce" miercuri in tara, a precizat Sviatoslav Tegolko. Kievul a acuzat Rusia ca a atacat pozitii militare ucrainene, in estul Ucrainei, cu o zi inainte de o reuniune a ministrilor ucrainean, rus, german si francez de Externe, la Berlin.

Acestea sunt primele acuzatii care vizeaza Moscova de la semnarea acordurilor de pace de la Minsk, la 5 septembrie. "Prin incalcarea tuturor acordurilor precedente, unitati militare ucrainene au fost atacate in nordul zonei de conflict de trupe ale armatei ruse", a afirmat Andrii Lisenko, un purtator de cuvant militar ucrainean.

Citeste si:

Potrivit lui, aceste atacuri au avut loc in orasele Zimohiria si Slovianoserbsk, situate la aproximativ 20 de kilometri de Lugansk. Dar "fortele antiteroriste (denumirea data trupelor ucrainene care lupta impotriva separatistilor) au oprit actiunea trupelor rusesti", a precizat el.

Kievul si NATO au acuzat in repetate randuri Rusia ca a trimis militari pentru sustinerea insurgentilor separatisti din estul Ucrainei. Moscova a dat asigurari ca nu a trimis militari in Ucraina. Conflictul separatist din estul Ucrainei, izbucnit in aprilie 2014, s-a soldat cu cel putin 4.800 de morti. Potrivit estimarilor serviciilor de informatii ucrainene, peste 8.500 de militari rusi erau, pe 15 ianuarie, in estul Ucrainei.