Ministrul japonez al Afacerilor Externe, Fumio Kishida, aflat la Londra, l-a sunat marti seara pe omologul sau francez, Laurent Fabius, a informat diplomatia nipona intr-un comunicat difuzat la Tokyo. "Guvernul nostru ar dori cooperarea Frantei, in special pentru schimburi de informatii, in vederea eliberarii rapide a cetatenilor nostri", i-a spus Fumio Kishida lui Laurent Fabius, noteaza Mediafax.

Seful diplomatiei franceze s-a angajat sa actioneze "in stransa colaborare cu autoritatile nipone pentru a ajunge la o solutie cat mai repede posibil", a precizat Ministerul japonez al Afacerilor Externe. Gruparea Stat Islamic a amenintat marti intr-o inregistrare video ca va ucide doi ostatici japonezi pe care sustine ca ii detine daca nu va primi o rascumparare de 200 de milioane de dolari de la Guvernul nipon, in termen de 72 de ore.

In aceasta inregistrare video, difuzata pe site-urile jihadiste si a carei autenticitate nu a putut fi stabilita pentru moment, gruparea care controleaza parti extinse din teritoriul Irakului si Siriei ameninta "sa ii ucida in 72 de ore pe cei doi ostatici" si "cere Guvernului japonez sa plateasca 200 de milioane de dolari pentru a le salva viata".

Citeste si:

Purtatorul de cuvant al Guvernului a anuntat ca Tokyo "verifica inregistrarea". Un adjunct al ministrului Afacerilor Externe, Yasuhide Nakayama, va fi trimis in Iordania pentru a urmari evolutia dosarului. Japonia a reactionat imediat precizand ca nu va ceda in fata terorismului.

Premierul japonez Shinzo Abe s-a declarat "foarte indignat de un astfel de act" si a cerut ca ostaticii "sa fie eliberati imediat", inainte de a-si scurta turneul in Orientul Mijlociu. Statele Unite au cerut de asemenea ca ostaticii sa fie eliberati "imediat", condamnand "cu forta amenintarea proferata de SI de a ucide cetateni japonezi".