Boko Haram a revendicat, marti seara, sangerosul atac din orasul Baga, in timp ce Nigeria si vecinii sai discuta la Niamey despre modalitatile de a-si uni fortele impotriva gruparii islamiste ce ameninta sa destabilizeze regiunea, scrie AFP.

"Am ucis populatia din Baga. I-am ucis, asa cum ne-a cerut Dumnezeul nostru sa o facem in Cartea Sa", declara seful Boko Haram, Abubakar Shekau, intr-o inregistrare video de 35 de minute, publicata pe YouTube. Aceasta revendicare nu este o surpriza, fiind stranse numeroase marturii cu privire la atrocitatile comise de combatantii Boko Haram in cursul acestei ofensive, noteaza Mediafax.

Atacul de la inceputul lui ianuarie impotriva acestui oras din nord-estul Nigeriei si a mai multor localitati din jurul Lacului Ciad este "cel mai mare si mai distructiv" din cei sase ani de insurectie a Boko Haram si s-a soldat cu "sute de morti" sau chiar mai multi, potrivit Amnesty International. Procuroarea Curtii Penale Internationale (CPI), Fatou Bensouda, a anuntat marti ca serviciile sale "strang informatii" despre atac.

Nu exista indicii despre data sau locul inregistrarii video a Boko Haram, care a fost difuzata in timp ce Nigeria si vecinii sai au discutat marti la Niamey despre mijloacele de a-si uni fortele impotriva islamistilor. Treisprezece tari africane sau din afara acestui continent participa la reuniune in capitala Nigerului. In cursul reuniunii, Nigeria si-a manifestat nemultumirea dupa retragerea contingentelor Nigerului si Ciadului inainte de sangeroasa ofensiva de la Baga.

Membrii Boko Haram au ocupat astfel baza fortei regionale formate pentru a lupta impotriva lor, in timp ce Ciadul si Nigerul si-au retras militarii. "Constat cu consternare retragerea contingentelor militare ale Ciadului si Nigerului fara o consultare prealabila", a declarat ambasadorul Nigeriei in Niger, Aliou Issa Sokoto. "Asa cum am descoperit spre enorma noastra dezamagire, aceasta retragere a fost urmata de un atac enorm al Boko Haram impotriva bazei operationale" a fortei regionale, a adaugat el.

Tarile vecine cu Nigeria au criticat alegerea orasului Baga

In mai multe randuri in ultimele luni, tarile vecine cu Nigeria au criticat alegerea orasului Baga, situat in mijlocul bastionului Boko Haram, ca baza pentru dislocarea fortei regionale. Ele au deplans si lipsa de combativitate a armatei nigeriene si dezertarile in masa in fata islamistilor din Boko Haram.

O cooperare militara a fost semnata la sfarsitul lui 2014 intre tarile membre ale Comisiei bazinului Lacului Ciad (Camerun, Niger, Nigeria si Ciad). Dar forta regionala, formata din 700 de militari proveniti din cele patru tari, precum si din Benin, are dificultati in a se materializa.
Reuniunea din capitala Nigerului aspira sa corecteze aceasta tendinta, in timp ce Boko Haram a preluat controlul unor teritorii extinse din nord-estul Nigeriei si si-a multiplicat incursiunile in Camerun.

Cresterea puterii Boko Haram traduce "lentoarea si incapacitatea noastra de a raspunde ferm", a remarcat ministrul nigerian al Afacerilor Externe, Mohamed Bazoum, adaugand ca "securitatea in Nigeria si in bazinul Lacului Ciad s-a deteriorat considerabil". Insurectia Boko Haram a provocat peste 13.000 de morti in Nigeria si 1,5 milioane de stramutari de la inceputul sau, in 2009.

Foarte ofensiv, presedintele Ciadului Idriss Deby, a carui armata se afla in zona, si-a afisat clar dorinta de a prelua controlul orasului Baga.
Angajamentul Ciadului in acest conflict a fost calificat de Niger drept "evolutia pozitiva cea mai semnificativa" in lupta desfasurata pana in prezent impotriva islamistilor nigerieni. Decizia Ciadului este "in totalitate legitima", "ar trebui sa existe reactii pe teren", "reactii naturale, de legitima aparare", a apreciat Hiroute Guebre Sellassie, trimisul special al Natiunilor Unite pentru Sahel, marti, la Dakar.

"Lucrurile preseaza, nu se mai poate astepta punerea in functiune formala a unei forte regionale", analizeaza ea. Pe teren, confruntari violente au avut loc marti intre armata cameruneza si combatantii Boko Haram, care au atacat localitatea Bonderi, in regiunea Nordul Extrem, de la frontiera cu Nigeria. "Luptele sunt foarte dure", a declarat in cursul serii o sursa din cadrul serviciilor de securitate. Un alt atac a avut loc in regiune duminica, in cursul caruia cateva zeci de persoane au fost rapite. Circa 20 de persoane au fost eliberate dupa o operatiune a armatei cameruneze.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri