Guvernul rus a prezentat un program in valoare de 18 miliarde de euro pentru sustinerea companiilor si a rusilor care nu pot face fata recesiunii anticipate in acest an, relateaza AFP, scrie Mediafax.

"Planul va necesita resurse importante. Trebuie sa finantam masuri in valoare de 1.375 de miliarde de ruble (18 miliarde de euro), a subliniat vicepremierul Igor Ciuvalov, intr-o intalnire cu presedintele Vladimir Putin.

Intalnirea a fost convocata de presedinte, pe fondul recesiunii puternice asteptate in acest an, consecinta a sanctiunilor occidentale si a prabusirii cotatiei petrolului, principala sursa de venituri bugetare. Autoritatile ruse au anticipat deja ca declinul economic ar putea atinge 5% in acest an, daca pretul barilului de petrol va ramane la nivelul actual, iar inflatia va accelera la 17% in aceasca primavara.

Ciuvalov a precizat ca unele masuri au fost deja puse in practica, in timp ce altele trebuie completate. Sectorul agricol va primi 50 de miliarde de ruble (650 milioane euro), industria 20 de miliarde de ruble (260 milioane euro), iar sectorul sanatatii 16 miliarde de ruble (200 milioane euro).

Potrivit presei ruse, actuala versiune a programului vizeaza sustinerea productiei nationale, favorizarea exporturilor, in afara celor de hidrocarburi, sustinerea companiilor mici si mijlocii, a sectorului agricol si a industriei. Proiectul mai prevede masuri sociale destinate in special pensionarilor. Proiectul, redactat de Ministerul Economiei, a suferit numeroase modificari in ultimele cateva zile, Ministerul Finantelor fiind ingrijorat in privinta surselor de finantare, din cauza resurselor bugetare limitate. O parte din fonduri vor proveni de la bugetul federal, iar restul sub forma de garantii publice pentru credite, precum si din rezervele acumulate in ultimii ani din veniturile generate de vanzarile de hidrocarburi.

Citeste si:
Directorarea FMI: Riscam o noua mare criza economica
Kristalina Georgieva,...

In ultimele cateva saptamani, statul a recurs deja la aceste fonduri, in prezent de peste 50 de miliarde de euro, pentru finantarea unor proiecte de infrastructura si a planului de recapitalizare a sectorului bancar, afectat de devalorizarea rublei.

Sursa foto: Euro, Shutterstock.com


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Putin sfideaza criza: Rusia isi va relua cresterea in doi ani