Bulgaria nu poate sista constructia gazoductului South Stream, in ciuda anuntului autoritatilor de la Moscova privind abandonarea proiectului, deoarece nu a primit nici o notificare oficiala din partea Rusiei, relateaza Novinite.

"Daca suspendam in mod unilateral constructia, ar insemna sa incalcam acordul semnat cu actionarii. Din aceasta cauza, nu putem sista eliberarile de noi permise de constructie", a declarat Delyan Dobrev, presedintele Comisiei de Energie din Parlamentul bulgar si fost ministru al Energiei, potrivit Mediafax.

Comentariul lui Delyan Dobrev a fost facut la o zi dupa ce directorul general al companiei South Stream Bulgaria a declarat ca firma este inca operationala si continua sa fie finantata de actionari. Presedintele rus Vladimir Putin a anuntat la inceputul lunii decembrie ca Rusia nu poate continua realizarea proiectului gazoductului ruso-italian South Stream din cauza obiectiilor Comisiei Europene, determinate de nerespectarea legislatiei europene in domeniul energiei.

Uniunea Europeana s-a opus constructiei South Stream, pe fondul ingrijorarilor ca proiectul ar fi contribuit la consolidarea influentei Rusiei in Estul Europei. Gazoductul urma sa transporte gaze rusesti catre centrul Europei, ocolind Ucraina, cu care Rusia este in relatii tensionate.

In locul South Stream, Rusia a anuntat intentia de a construi o conducta care va traversa Turcia si Grecia, proiect denumit Turkish Stream. Potrivit lui Delyan Dobrev, Turkish Stream nu este fezabil din punct de vedere economic, din cauza lungimii prea mari si a traseului ocolitor.

Citeste si:
Tensiuni la Moscova. Guvernul rus a demisionat
Guvernul rus a demisionat....

Sursa foto: Mediafax Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Romania si Bulgaria, tarile cu cele mai mari scumpiri din UE