Presedintele francez, Francois Hollande, a declarat sambata ca initiativa de pace lansata de el si de cancelarul german Angela Merkel reprezinta "una dintre ultimele sanse" de a evita un razboi in Ucraina, relateaza France24, citat de Mediafax.

[UPDATE] PLAN DE PACE. Soarta Ucrainei va fi decisa in cateva zile

Hollande si Merkel au fost joi si vineri in Ucraina si in Rusia pentru discutii cu presedintii ucrainean, Petro Porosenko, si rus, Vladimir Putin. Presedintele rus, cel francez si cancelarul german vor continua discutiile duminica, la telefon.

"Cred ca aceasta este una dintre ultimele sanse, de aceea am lansat aceasta initiativa", a afirmat Hollande.

El a precizat la postul de televiziune France 2 ca planul negociat in prezent prevede o zona demilitarizata de 50-70 de kilometri si o autonomie extinsa in regiuni din estul Ucrainei.

Negociatorii vor sa intocmeasca un document pentru implementarea acordului de pace incheiat in septembrie la Minsk si care este incalcat in mod regulat.

"Daca nu reusim sa gasim nu doar un compromis, ci un acord de pace durabil, stim perfect scenariul care va urma. Acesta are un nume, este razboi", a declarat Hollande.

Situatia din Ucraina este incerta

De asemenea, cancelarul german, Angela Merkel, a declarat ca perspectiva asupra pacii in Ucraina este "incerta" in urma discutiilor cu presedintele rus Vladimir Putin, relateaza CNN.

Rusia a dovedit lipsa de respect pentru pace si integritate teritoriala, iar actiunile Moscovei in Ucraina contravin angajamentelor asumate, a adaugat cancelarul german.

Modificarea granitelor prin forta este contrara pacii si securitatii si risca sa duca la escaladarea tensiunilor, a precizat Merkel.

"Vrem sa conturam securitatea impreuna cu Rusia, nu impotriva ei", a subliniat ea, avertizand insa ca nu va incheia un acord cu Moscova care sa excluda liderii ucraineni. Solutia trebuie sa fie in conformitate cu acordul de la Minsk, a mai spus Merkel.

Liderii occidentali si Kievul acuza Rusia ca alimenteaza conflictul furnizandu-le arme si antrenandu-i pe separatistii prorusi care lupta impotriva fortelor ucrainene in estul Ucrainei, dar si ca trimite trupe peste granita pentru a participa la lupte. Moscova neaga acuzatiile care i se aduc.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri