[UPDATE] PLAN DE PACE. Soarta Ucrainei va fi decisa in cateva zile

Hollande si Merkel au fost joi si vineri in Ucraina si in Rusia pentru discutii cu presedintii ucrainean, Petro Porosenko, si rus, Vladimir Putin. Presedintele rus, cel francez si cancelarul german vor continua discutiile duminica, la telefon.

"Cred ca aceasta este una dintre ultimele sanse, de aceea am lansat aceasta initiativa", a afirmat Hollande.

El a precizat la postul de televiziune France 2 ca planul negociat in prezent prevede o zona demilitarizata de 50-70 de kilometri si o autonomie extinsa in regiuni din estul Ucrainei.

Negociatorii vor sa intocmeasca un document pentru implementarea acordului de pace incheiat in septembrie la Minsk si care este incalcat in mod regulat.

Citeste si:

"Daca nu reusim sa gasim nu doar un compromis, ci un acord de pace durabil, stim perfect scenariul care va urma. Acesta are un nume, este razboi", a declarat Hollande.

Situatia din Ucraina este incerta

De asemenea, cancelarul german, Angela Merkel, a declarat ca perspectiva asupra pacii in Ucraina este "incerta" in urma discutiilor cu presedintele rus Vladimir Putin, relateaza CNN.

Rusia a dovedit lipsa de respect pentru pace si integritate teritoriala, iar actiunile Moscovei in Ucraina contravin angajamentelor asumate, a adaugat cancelarul german.

Modificarea granitelor prin forta este contrara pacii si securitatii si risca sa duca la escaladarea tensiunilor, a precizat Merkel.

"Vrem sa conturam securitatea impreuna cu Rusia, nu impotriva ei", a subliniat ea, avertizand insa ca nu va incheia un acord cu Moscova care sa excluda liderii ucraineni. Solutia trebuie sa fie in conformitate cu acordul de la Minsk, a mai spus Merkel.

Liderii occidentali si Kievul acuza Rusia ca alimenteaza conflictul furnizandu-le arme si antrenandu-i pe separatistii prorusi care lupta impotriva fortelor ucrainene in estul Ucrainei, dar si ca trimite trupe peste granita pentru a participa la lupte. Moscova neaga acuzatiile care i se aduc.