"Nu exista alta optiune", a declarat Abdel Fattah el-Sisi pentru postul de radio francez Europe 1, pe fondul escaladarii tensiunilor in Libia dupa ce gruparea extremista sunnita Stat Islamic (SI) a difuzat duminica o inregistrare video care prezinta decapitarea a 21 de barbati pe care ii prezinta ca fiind egipteni recent rapiti pe teritoriul libian.

La solicitatea presedintelui egiptean Abdel Fattah el-Sisi si a omologului sau francez Francois Hollande, Consiliul de Securitate al ONU se va reuni miercuri pentru a discuta pe tema crizei din Libia, informeaza portalul Afrik.com. Potrivit unui comunicat al Presedintiei Frantei, el-Sisi si Hollande au avut o discutie telefonica in care au "evocat situatia din Libia". Cei doi sefi de stat au cerut "extinderea operatiunilor impotriva Daesh (acronimul in araba al SI) in Libia".

Presedintele egiptean a solicitat in mod repetat o interventie militara internationala in Libia. Cairo exercita presiuni asupra comunitatii internationale sa-si duca pana la capat misiunea in Libia, dupa interventia NATO, soldata cu inlaturarea de la putere a lui Muammar Kadhafi in 2011. De atunci, Libia se afla in haos.

"Europenii nu si-au incheiat misiunea in Libia. Am lasat poporul libian prizonier militiilor extremiste", a declarat presedintele egiptean pentru Europe 1. Luni, Cairo a anuntat ca a bombardat pozitii ale SI in Libia.