"Exista un acord asupra unui unui text", au anuntat doua surse europene, la finalul unei reuniuni a ministrilor de Finante din zona euro, a treia in ultimele zece zile, potrivit Mediafax. Vicepresedintele Comisiei Europene insarcinat cu zona euro, Valdis Dombrovskis, a confirmat aceasta informatie pe Twitter.

Valdis Dombrovskis a precizat ca Grecia va trebui sa prezinte "o lista completa cu masuri de reforma". "Lucrul asupra prelungirii programului grec poate continua. Este important ca Grecia sa-si respecte angajamentele", a insistat el.

Grecia va trebui sa prezinte luni seara propuneri de reforme structurale, intre care lupta impotriva fraudei fiscale sau combaterea coruptiei. Aceste propuneri vor fi examinate de experti, dupa care de Eurogrup, a anuntat o sursa europeana.

Citeste si:

Grecia a primit termen pana vineri sa ceara o prelungire a actualului plan de salvare. Noul Guvern elen, de stanga, a promis in campania din recentele alegeri parlamentare sa renunte la planul de salvare in valoare de 240 de milioane de euro si la masurile de austeritate nepopulare. Ministrii de Finante din cadrul Eurogrup nu sunt de acord cu acest lucru.

Grecia nu mai cere creditorilor stergerea datoriei

Guvernul grec nu va mai continua sa ceara stergerea datoriei publice a tarii, care se ridica la 315 miliarde euro in prezent, si propune inlocuirea actualelor obligatiuni cu unele corelate cu evolutia economiei elene, a declarat Yanis Varoufakis, ministrul grec de finante, potrivit Financial Times. Yanis Varoufakis a propus introducerea a doua noi tipuri de obligatiuni, si anume cele al caror randament variaza in functie de evolutia economica si cele numite "perpetue", care nu au o data de maturitate si al caror pret fluctueaza odata cu modificarea dobanzilor pe termen lung.

Ministrul grec de Finante vrea ca Grecia sa incheie confruntarea cu creditorii sai, Uniunea Europeana, Banaca Centrala Europeana si Fondul Monetar International. "Ce le voi spune partenerilor nostri este ca vom combina excedentul bugetar primar cu reformele. Voi spune «Ajutati-ne sa ne reformam tara si lasati-ne spatiul fiscal pentru a face asta, altfel vom continua sa ne sufocam si vom deveni o Grecie deformata, nu reformata»", a afirmat Varoufakis.

Ministrul de finante a declarat ca guvernul va mentine un excedent bugetar primar curpins intre 1 si 1,5% din produsul intern brut, chiar daca Syriza, partidul care conduce coalitia de guvernare, nu-si va respecta angajamentele luate in campania electorala privind dimensiunea cheltuielilor bugetare.

Sursa foto: Steagul Greciei/Shutterstock