Intr-un interviu pentru postul national bulgar de radio, Petkova a afirmat ca autoritatile ar putea fi nevoite sa ia o serie de masuri nepopulare pentru stabilizarea sectorului, fara a preciza natura acestora, noteaza Mediafax.

Potrivit ministrului, compania energetica cu capital de stat National Electric Company (NEK) are datorii de 600 milioane de leva (306 milioane euro) catre doua termocentrale locale detinute de companii americane si de 1,2 miliarde de leva (613 milioane euro) catre diversi producatori de electricitate, iar autoritatile trebuie sa gaseasca solutii pentru a reduce nivelul arieratelor.

De asemenea, guvernul de la Sofia intentioneaza sa renegocieze termenii contractelor semnate cu cele doua termocentrale, a adaugat Petkova. Ea a subliniat ca liberalizarea pietei de energie, estimata sa se incheie pana la finele anului, va duce la solutionarea multora dintre problemele cu care se confrunta acest sector.

"Liberalizarea pietei va aduce transparenta, iar fiecare gospodarie din Bulgaria va putea sa-si aleaga furnizorul de electricitate dorit", a spus Petkova, mentionand ca guvernul se va stradui sa impiedice cresterea tarifelor la energie ca urmare a procesului de liberalizare. Ministrul a reiterat sprijinul Bulgariei pentru infiintarea unei Uniuni Energetice in UE, care va creste gradul de independenta energetica in UE si va duce la intensificarea concurentei.

Sursa foto: Mediafax Foto