Avionul care zboara cu ajutorul energiei solare va zbura prin India, China, New York, Phoenix, cu ultimele doua opriri fiind in Europa de Sud si in Africa. Calatoria va dura cateva luni, cel mai probabil pana la finalul lunii iulie sau august, scrie BBC. Aparatul va trece practic, prin cateva continente si va trece peste oceanele Pacific si Atlantic.

Pilotul Andre Borschberg si-a ocupat locul la bordul avionului si l-a pregatit pentru decolare la ora locala 07.12. Acesta va face schimb, in timpul unor pauze, cu pilotul elvetian Bertrand Piccard.

Citeste si:

Prima oprire va fi dupa 12 ore, cand avionul va ajunge la Oman, pana unde acopera o distanta de 400 de kilometri. In total, calatoria in jurul globului e stabilita pe un traseu de 35.000 de kilometri. Calatoria poate fi urmarita, in timp real, aici.

Avionul are o lungime a aripilor de 72 de metri si latimea unui Boeing 747, insa are greutatea unei masini mai mari. Predecesorul sau, Solar Impulse 1, a zburat deja peste America, energia solara fiindu-i suficienta pentru un zbor de o noapte.

Specialistii estimeaza ca energia solara va deveni sursa principala de electricitate la nivel global pana in 2050. Preturile panourilor solare au scazut cu 70% in ultimii ani si ar putea sa se reduca la jumatate in timpul acestui deceniu.

Sursa foto: Solarimpulse.com