Pe parcursul anului trecut oamenii din Venezuela au format deseori cozi lungi la fata magazinelor de tip supermarket, din cauza penuriei pe scara larga a alimentelor de baza. Nicolas Maduro a spus, in legatura cu acest fenomen social, ca deficitul a fost cauzat de manipularea externa a aprovizionarii cu alimente si a preturilor, scrie BBC. Principalul vinovat in aceasta ecuatie ar fi, potrivit presedintelui din Venezuela, Statele Unite.

Nicolas Maduro a anuntat ca sapte mari retaileri au fost de acord sa instaleze scanere in magazine. Guvernul a introdus pentru prima data ideea de carduri biometrice obligatorii in august 2014. Sistemul obligatoriu a fost impus dupa ce varianta voluntara de carduri biometrice a esuat la inceputul anului.

Luna trecuta mai multi proprietarii de magazine tip supermarket si farmacii au fost arestati pentru ca ar fi creat in mod artificial cozile lungi, in conditiile in care nu ar fi deschis suficiente case de marcat. Nicolas Maduro a acuzat, de asemenea, traficantii de alimente columbieni de specula cu alimente de-a lungul frontierei. Criticii actualului presedinte sustin ca scanerele nu vor face o mare diferenta, in masura in care politica de stat de control a preturilor stimuleaza contrabanda transfrontaliera.

In ianuarie hashtag-ul #AnaquelesVaciosEnVenezuela ("rafturile goale din Venezuela") a creat un trend la nivel mondial pe Twitter, cu peste 200.000 de tweet-uri distribuite de venezuelenii cu poze ce aratau rafturile goale din magazinele din intreaga tara.

Lipsa alimentelor de baza si medicamente a contribuit la nemultumiri si la frecvente, de multe ori violente, demonstratii anti-guvernamentale. Criza economica din Venezuela a fost agravata de scaderea pretului la petrol, produs care reprezinta 95% din exporturile tarii.

Sursa foto: Mediafax Foto