Aproape o treime dintre germani sunt de parere ca saracia si foametea sunt cauzate de capitalism, iar majoritatea cred ca o adevarata democratie este imposibila in acest sistem economic, arata un sondaj realizat de institutul Emnid pentru Berlin Free University.

Doua exemple care-mi arata ca nemtii resping capitalismul

Sondajul realizat in randul a 1.400 de persoane a relevat faptul ca 59% dintre nemtii din fostul bloc comunist estic considera idealurile comuniste si socialiste ca fiind bune pentru societate, scrie Reuters. In Germania de vest, doar 37% dintre respondenti sunt de aceasta parere. Stanga radicala continua sa aiba o sustinere puternica in estul Eermaniei, chiar si la un sfert de secol dupa caderea Zidului Berlinului, moment care a pavat drumul spre unificarea tarii in 1990.

O alta concluzie a sondajul este aceea ca 60% dintre nemti cred ca in tara lor nu exista o democratie autentica din cauza ca industria are prea multa influenta politica si pentru ca vocea votantilor joaca doar un rol subordonat.

Romanii sunt chiar mai nostalgici dupa comunism

Nu mai putin de 40,5% din romani apreciaza, la 25 de ani de la caderea comunismului, ca viata in Romania este mai rea decat inainte de Revolutie. De asemenea doi respondenti din cinci cred ca viata e mai rea acum decat inainte de 1989, potrivit unui studiu efectuat recent de INSCOP Research la comanda ziarului Adevarul, la finalul anului trecut.

Germania, cea mai mica...

Impresia ca viata este acum mai rea decat in Epoca de Aur creste o data cu varsta. 30,7% din cei pana in 30 de ani, 40% din cei intre 31 si 50 de ani si 45,8% din cei peste 50 de ani cred ca situatia s-a degradat dupa 1989.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
PENNY Market incheie anul 2019 cu 256 de magazine deschise in Romania