Racheta Atlas 5, inalta cat un bloc cu 20 de etaje, construita si lansata de United Launch Alliance, in parteneriat cu Lockheed Martin si Boeing, a decolat de la baza spatiala Cape Canaveral din Florida. In compartimentul superior al rachetei se aflau patru sateliti identici, care au fost construiti pentru a orbita in formatie in jurul Terrei. Satelitii au fost plasati cu succes pe orbitele lor initiale, la mai putin de doua ore dupa lansare, noteaza Mediafax.

Fiecare satelit este echipat cu 25 de senzori care inregistreaza toate detaliile unor fenomene ce apar atunci cand liniile care alcatuiesc campul magnetic terestru se destrama si se reconecteaza. Datele colectate de cei patru sateliti vor fi apoi grupate, pentru a obtine harti tridimensionale ale acelor fenomene. Reconectarea magnetica, asa cum este cunoscut acest proces, reprezinta un fenomen frecvent intalnit in Univers, dar destul de putin inteles pentru moment.

Campurile magnetice sunt generate de planete, stele, galaxii, gauri negre si alte corpuri si formatiuni ceresti. Atunci cand liniile magnetice se rup si se reconecteaza, particule incarcate electric sunt expediate in spatiu cu viteze apropiate de viteza luminii (aproape 300.000 de kilometri pe secunda). In cazul stelelor, precum Soarele, reconectarea magnetica declanseaza eruptii solare - fiecare dintre ele fiind la fel de puternica precum 1 milion de bombe atomice. O astfel de activitate solara poate sa declanseze furtuni solare si aurore boreale (pe Terra).

Citeste si:

NASA a cheltuit aproximativ 1,1 miliarde de dolari pe acest proiect, care se numeste Magnetospheric Multiscale (MMS), incercand sa inteleaga mai bine felul in care energia este generata si apoi eliberata in spatiu. Cei patru sateliti se vor indrepta direct spre zonele de monitorizare, aflate la 70.811 respectiv 152.888 kilometri deasupra Terrei, de unde vor observa ceea ce se petrece atunci cand liniile magnetice se realiniaza.

Acest proiect al NASA ar putea genera si cateva continuari cu implicatii extrem de practice. Eforturile depuse de savantii care au incercat sa obtina fuziune nucleara in laboratoare au fost obstructionate de reconectarea magnetica, un proces care determina scaderea temperaturii in camerele de fuziune.

Proiectul ar putea, de asemenea, sa ii ajute pe meteorologici sa previzioneze mai bine aparitia periculoaselor furtuni solare, care pot sa avarieze retelele electrice de pe Terra si sa intrerupa semnalele radio, functionarea sistemului GPS si transmisiunile prin satelit.
Misiunea NASA a fost conceputa pentru a dura doi ani.

Sursa foto: Mediafax Foto