Ambasada Statelor Unite in Arabia Saudita a avertizat cu privire la existenta unui potential complot vizand rapirea unor muncitori occidentali din sectorul petrolier, relateaza AP.

Potrivit avertismentului, emis vineri noaptea, oficialii au primit informatii despre o amenintare privind rapirea unor muncitori, inclusiv americani, de pe campurile petrolifere din estul regatului. Ambasada a precizat ca "nu detine informatii suplimentare cu privire la momentul, locul sau modalitatea atacurilor planificate", scrie Mediafax.

Guvernul saudit si agentia oficiala de presa saudita nu au facut comentarii cu privire la avertisment. Militanti din cadrul Al-Qaida au comis, in perioada 2003-2007, atacuri pe teritoriul saudit vizand sa destabilizeze monarhia aliata cu Occidentul. In 2003, ei au comis atacuri cu bomba in complexe rezidentiale locuite de straini. Arabia Saudita face parte din coalitia condusa de catre Statele Unite care lupta impotriva gruparii Statul Islamic (SI) in Siria si Irak.

MAE: Factori de risc la adresa strainilor care lucreaza in Arabia Saudita, ce pot duce la rapiri

MAE a transmis, duminica, o atentionare de calatorie privind existenta unor factori de risc la adresa strainilor care isi desfasoara activitatea pe platformele petroliere din Arabia Saudita, ce pot duce la rapiri de persoane, recomandand romanilor sa se informeze asupra situatiei de securitate. "Avand in vedere existenta, in perioada urmatoare, a unor factori de risc la adresa cetatenilor straini care isi desfasoara activitatea pe platformele petroliere din Regatul Arabiei Saudite, care pot duce la rapiri de persoane, Ministerul Afacerilor Externe recomanda cetatenilor romani sa se informeze, in prealabil, la autoritatile competente din zona de resedinta asupra situatiei de securitate existente", se arata in atentionarea de calatorie transmisa de MAE.

Potrivit Ministerului de Externe, se recomanda evitarea deplasarii in afara ariei de resedinta (compound-uri), parasirea zonei doar in grupuri organizate si doar in cazuri de stricta necesitate, stabilirea in permanenta a legaturii cu Ambasada Romaniei la Riad si cu organele de politie, precum si evitarea locurilor aglomerate din spatiile publice. In eventualitatea dislocarii unor efective de paza si securitate pe anumite cai de comunicatii sau in anumite zone, se recomanda cooperarea cu acestea. Totodata, Ministerul Afacerilor Externe recomanda cetatenilor romani sa isi inregistreze prezenta la Ambasada Romaniei la Riad si sa transmita inclusiv coordonatele personale de la locul de munca. MAE reitereaza cetatenilor romani recomandarile de a consulta informatiile furnizate prin intermediul aplicatiei "Calatoreste in siguranta" - care poate fi descarcata pe orice telefon mobil de tip smartphone, si serviciului de alerta prin SMS, aferent campaniei de informare "Un SMS iti poate salva viata!".

Citeste si:
MAE nu isi asuma raspunderea pentru dezastrul de la votul din diaspora
Ministerul de Externe nu isi...

Sursa foto: Casca de protectie si manusi/ Shutterstock.com


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Romania va reloca migranti din Malta