Ministrii de Finante din Grecia si Italia au exprimat puncte de vedere diferite privind eficienta programului Bancii Centrale Europene (BCE) de suplimentare a lichiditatilor, oficialul elen,Yanis Varoufakis, cerand un plan alternativ pentru stimularea economiei elene, transmite Bloomberg.

Varoufakis a apreciat ca programul BCE de 1.100 miliarde de euro nu va avea ca efect stimularea investitiilor, in timp ce omologul sau italian Pier Carlo Padoan a salutat programul, care ar fi deja un succes, datorita deprecierii euro. Achizitiile de obligatiuni ale BCE vor crea o crestere nesustenabila a preturilor actiunilor, fiind improbabil sa sustina investitiile, considera Varoufakis. El a reiterat pe de alta parte ca guvernul elen este pregatit sa aplice masurile de austeritate asumate in fata creditelor institutionali intr-o maniera in care sa ajute negocierile cu partenerii UE pentru deblocarea ajutorului financiar, scrie Mediafax.

Padoan a spus in schimb ca un euro mai slab corespunde perspectivelor economice pe termen lung din Europa si va stimula redresarea economiei Italiei in acest an. In timp ce autoritatile din Grecia negociaza cu partenerii europeni continuarea finantarii tarii, pe fondul temerilor ca tara poate ramane oricand fara lichiditati, Varoufakis a sugerat un plan alternativ de stimulare, prin emiterea de obligatiuni legate de proiecte de investitii finantate de Banca Europeana de Investitii.

Ambii ministri au vorbit sambata la un simpozion economic care a avut loc la Cernobbio, in Italia. Programul BCE care a inceput luni prevede achizitia lunara de obligatiuni in valoare de 60 de miliarde de euro, pana in septembrie 2016, cu posibilitatea de prelungire la nevoie. In primele trei zile ale programului, BCE a cumparat obligatiuni de 9,8 miliarde de euro. Achizitiile de obligatiuni au dus deja la scaderea randamentelor obligatiunilor guvernamentale din zona euro la minime record si au accentuat declinul euro, care in ultimele 12 luni s-a depreciat cu 25% fata de dolar.

Citeste si:
Obligatiunile de 850 mil. euro ale RCS&RDS intra pe bursa din Dublin
Obligatiunile de 850 mil....

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
INTERVIU cu scriitorul care a transformat in carte o replica a Vioricai Dancila
Setari Cookie-uri