Fondul Monetar International (FMI), care a inceput saptamana trecuta discutii tehnice cu autoritatile de la Atena privind programul de asistenta financiara, considera ca Grecia este cel mai necooperant stat cu care a lucrat in cei 70 de ani de la infiintarea institutiei, relateaza Bloomberg.

Potrivit unor surse apropiate discutiilor, inspectorii tehnici ai FMI si reprezentanti ai celorlalti doi mari creditori ai Greciei, respectiv Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana, s-au plans marti de lipsa de cooperate din partea autoritatilor elene, scrie Mediafax.

Acestia au acuzat guvernul de la Atena ca nu se tine de cuvant in privinta masurilor agreate la finele lunii februarie, cand creditorii au aprobat prelungirea cu patru luni a pachetului de finantare acordat Greciei.

Expertii FMI au declarat ca atitudinea Greciei fata de creditori este inacceptabila, iar mai multi inspectori financiari din Germania au comparat eforturile echipei pentru a convinge guvernul elen sa intocmeasca un program riguros de politici economice cu "incercarea de a calari un cal mort", au declarat sursele mentionate.

Statele Uniunii Europene sunt din ce in ce mai ingrijorate ca lipsa de cooperare a guvernului condus de Alexis Tsipras pentru gasirea unei solutii in privinta datoriilor Greciei ar putea forta tara sa paraseasca zona euro, in conditiile in care Tsipras refuza sa adopte masuri care sa deblocheze noi fonduri din pachetul extern de 240 de miliarde de dolari.

Datoriile totale ale Greciei se ridica in prezent la aproximativ 315 miliarde de dolari. Tsipras se va intalni joi la un summit european cu cu presedintele BCE Mario Draghi, cancelarul german Angela Merkel, presedintele francez Francois Hollande si presedintele CE Jean-Claude Juncker pentru a incerca sa ajunga la un compromis politic ca sa dezamorseze situatia actuala.

Intre timp, guvernul de la Atena se straduieste sa gaseasca fonduri pentru plata unor datorii de peste 2 miliarde de euro scadente la finele saptamanii. Marti, guvernul a inaintat Parlamentului un plan de crestere a lichiditatilor care include stimulente ca restantierii sa-si plateasca taxele inainte de 27 martie, cand autoritatile trebuie sa asigure fondurile de salarii si pensii.

Miercuri, Grecia a atras 1,3 miliarde de euro prin vanzarea de certificate de trezorerie pe 13 saptamani, la un randament in stagnare. Emisiunea va fi redeschisa joi pentru o sesiune de licitatii non-competitive, la care autoritatile vor sa vanda titluri de inca 300 de milioane de euro. Banii vor fi folositi pentru rostogolirea unor certificate pe termen scurt de 1,6 miliarde de euro, care ajung la scadenta vineri.

Sursa foto: Steagul Greciei/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri