Comisia militar-industriala de la Moscova a facut publice detaliile unui proiect de aeronava de transport militar, numita PAK TA, care ar putea zbura la viteze supersonice (pana la 2.000 km/h) si suporta o sarcina utila impresionant de mare de pana la 200 de tone. Acest avion hipersonic va avea, de asemenea, o autonomie de cel putin 7.000 km, pe care-i va parcurge in cel mult sapte ore.

Programul de constructie PAK TA prevede o serie de 80 de aeronave de transport pana in 2024. Daca avionul rusilor trece de faza de proiect, inseamna ca in cel mult un deceniu, Rusia va fi capabila sa-si mobilizeze armata oriunde in lume, in cel mai scurt timp posibil. Una dintre principalele sarcini ale PAK TA va fi de a transporta tancuri de tip Armata dotate de rachete si alte echipamente militare pe aceeasi platforma, cum ar fi sisteme autopropulsate de artilerie, unitati de rachete antiaeriene si tactice, sisteme multiple de lansare de rachete si vehicule anti-tanc contra rachete.

Citeste si:

Diplom - Alexey Komarov from Alexey Komarov on Vimeo.

Aeronavele PAK TA vor fi construite pe mai multe niveluri, cu sistem de incarcare automata si, nu in ultimul rand, cu capacitatea de a lansa din aer echipament si personal militar pe orice teren. "Odata cu dezvoltarea unei retele de baze militare din Orientul Mijlociu pana in America Latina si Asia de Sud-Est, de asteptat sa fie finalizata in aceeasi perioada de timp - 2024, devine evident ca Rusia se pregateste pentru o confruntare militara pe scara larga de nivel transcontinental", arata, de asemenea, publicatia rusa Expert Online.

Acest proiect cu obiective ambitioase pentru Rusia reprezinta un aparat de transport militar cu adevarat de ultima generatie si are ca scop sa inlocuiasca toate aeronavele de marfa, Ilyushin si Antonov, existente in dotarea armatei.

Sursa foto: Alexey Komarov