In timp ce copilotul sau manevra avionul spre sol din motive inca necunoscute, pilotul a utilizat un topor care se afla la bordul aeronavei pentru a incerca sa forteze usa blindata si sa evite catastrofa, potrivit acestor surse, citate de Bild, scrie Mediafax.

Avionul Airbus A320 al companiei Germanwings, avand la bord 144 de pasageri si sase membri ai echipajului, s-a prabusit marti dimineata intr-o zona muntoasa din sudul Frantei. Potrivit procurorului din Marsilia, copilotul a refuzat sa-i deschida usa pilotului si a actionat butonul de coborare a aeronavei, ceea ce poate fi interpretat drept o intentie de a distruge acest avion.

Premierul francez Manuel Valls a declarat vineri ca "totul se orienteaza" spre pista unui "gest criminal, nebun, suicidar" al copilotului, desi "nicio pista nu poate fi exclusa".

Citeste si:

"In principiu nu poate fi exclusa nicio pista. Trebuie sa asteptam finalul anchetei. Justitia le datoreaza adevarul familiilor si apropiatilor victimelor. Chiar daca ieri procurorul a dat suficiente elemente pentru a crede ca acest gest nebun, de neinteles, oribil este la originea acestei prabusiri", a declarat premierul pentru iTELE.

"Totul se orienteaza spre acest gest pe care nu putem sa-l calificam: criminal, nebun, suicidar... Cum poti sa-ti imaginezi ca un pilot in care ai toata increderea, multi sunt eroi - ce pusti nu-si doreste sa devina pilot - prabuseste avionul in munti, dupa ce a inchis usa si a impiedicat revenirea pilotului in cabina?", a continuat Valls. "Justitia, in special anchetatorii germani si desigur Lufthansa, trebuie sa aduca toate elementele privind parcursul si profilul acestui pilot", a adaugat el.

"Tin sa salut munca extraordinara a serviciilor statului francez, jandarmi, pompieri, servicii de sanatate, securitate civila, voluntari, alesi locali - ma gandesc la primarul din Seyne. Toata lumea s-a mobilizat pentru a recupera cadavrele, iar familiile sa le poata aduce un ultim omagiu", a conchis premierul francez.

Sursa foto: Avion Germanwings/Shutterstock.com