Seful statului ceh Milos Zeman a declarat ca ambasadorul Statelor Unite Andrew Schapiro nu este binevenit la Castelul Praga, resedinta presedintiei, scrie presa citata de BBC News online.

Zeman a facut anuntul in urma unor declaratii ale lui Schapiro pe care le considera critice la adresa deciziei sale de a participa la evenimentele prin care Moscova urmeaza sa marcheze sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, scrie Mediafax.

O serie de lideri ai lumii boicoteaza ceremonia din cauza rolulu Rusiei in conflictul din Ucraina. Zeman este considerat favorabil Rusiei in aceasta privinta. Ambasadorul Schapiro a "depasit limitele" criticand decizia de a participa, in mai, la ceremoniile de la Moscova, a afirmat Zeman, citat de portalul Parlamentni Listy.

Din aceasta cauza, "usile castelului ii sunt inchise" lui Schapiro, a continuat seful statului. "Nu-mi pot imagina ca ambasadorul ceh de la Washington sa-l sfatuiasca pe presedintele american unde sa se duca. Iar eu nu voi permite niciunui ambasador sa aiba vreun cuvant de spus despre planurile mele de calatorie", a subliniat el. Un purtator de cuvant al presedintiei cehe a incercat, ulterior, sa minimalizeze importanta comentariilor lui Zeman, afirmand ca Schapiro poate sa participe la evenimentele sociale de la Castel. Schapiro a declarat in martie, potrivit presei cehe, ca "ar fi ciudat" ca presedintele ceh sa fie singurul om de stat din UE pe podiumul din Piata Rosie.

Ambasada Statelor Unite a refuzat sa comenteze afirmatiile lui Zeman. Zeman este cunoscut pentru opiniile sale transante cu privire la o serie de subiecte, adesea in contradictie cu cele ale Guvernului condus de catre social-democrati. Postul de sef al statului ceh este o functie mai degraba onorifica, insa Zeman a fost primul presedinte ales in mod direct, in 2013.

12 ambasade ale unor state...
Citeste si: 12 state partenere Romaniei transmit un mesaj dur PSD-ului


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Joe Biden isi va anunta candidatura la alegerile prezidentiale din SUA