Statul francez isi creste participatia la Renault: vrea sa-si protejeze dreptul de vot

Trezoreria franceza cumpara temporar actiuni suplimentare la Renault, in valoare de pana la 1,23 miliarde de euro, pentru a creste participatia detinuta de statul francez la producatorul auto. Scopul achizitiei este de a impiedica punerea in practica a unei propuneri legislative adoptate in 2014, relateaza Bloomberg.

Trezoreria franceza a cumparat marti 9,6 milioane de actiuni Renault si a mandatat o banca sa achizitioneze inca 4,4 milioane de actiuni, se arata intr-un comunicat al Ministerului francez al Industriilor. Cele 14 milioane de actiuni reprezinta o participatie de 4,73% la Renault, in urma achizitiei, statul francez urmand sa detina 19,73% din portofoliul producatorului auto, potrivit Reuters, citat de Mediafax.

Tranzactia va costa guvernul francez intre 814 milioane de euro si 1,23 miliarde de euro.O prevedere legislativa adoptata anul trecuta presupune ca investitorii care detin un pachet de actiuni la o companie listata pe bursa pentru mai mult de doi ani sa obtina drepturi duble de vot. Aceasta prevedere ar putea fi insa respinsa prin votul actionarilor companiei.

Actionarii Renault urmeaza sa se pronunte in ceea ce priveste aceasta noua masura legislativa in cadrul intalnirii anuale din 30 aprilie, astfel ca statul vrea sa se asigure ca va detine suficiente actiuni in momentul votului, pentru a putea respinge motiunea. "Aceasta operatiune este in linie cu noua doctrina referitoare la actiunile detinute de stat, si anume administrarea activa a portofoliului. Scopul este protejarea ponderii pe care o are statul in conducerea companiilor", se arata in comunicatul Ministerului Industriilor.

Tranzactia nu este menita "in niciun caz" sa conduca la cresterea pe termen lung a participatiei statului la Renault. Guvernul de la Paris intentioneaza sa vanda noile actiuni cumparate dupa votul din 30 aprilie si a achizitionat o optiune pentru protejarea valorii actiunilor.

Citeste si:
Top 10 cele mai căutate mașini eco în România în primele 5 luni
Top 10 cele mai căutate...

Renault, al treilea mare producator auto european, a inregistrat un profit net de 1,99 miliarde de euro anul trecut, in urcare cu 1,3% comparativ cu 2013, datorita avansului volumului vanzarilor in Europa, generat in principal de Dacia, si a cresterii preturilor in afara Europei. In Romania, grupul Renault produce sub marca Dacia modelele Logan, Logan MCV, Sandero, Sandero Stepway si Duster, dar si Renault Symbol.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Iubita lui Donald Trump Jr., testată pozitiv pentru noul coronavirus
Setari Cookie-uri