Shell va cumpara BG cu 70 mld.$, cea mai mare tranzactie din industria petroliera in ultima decada

Compania petroliera Shell va cumpara grupul britanic BG pentru 70 de miliarde de dolari (47 miliarde de lire sterline), in cea mai mare tranzactie din industrie din ultimii zece ani, noua companie urmand sa depaseasca Chevron ca valoare de piata, informeaza Bloomberg.

Achizitia facuta de Shell reprezinta cel mai important raspuns al companiilor din industria petroliera la declinul pretului petrolului, in conditiile in care grupurile din industrie cauta modalitati pentru a reduce costurile si a-si stabiliza profiturile. Shell va plati suma in numerar si actiuni, compania cu sediul in Olanda urmand sa achite aproximativ 1,36 pence pe actiune BG. Acest pret este cu 50% mai mare decat pretul actiunilor BG la inchiderea sedintei de tranzactionare de marti, relateaza Mediafax.

Compania rezultata din fuziunea celor Shell si BG va avea o valoare de piata de doua ori mai mare decat cea a grupului petrolier BP si va depasi Chevron. De asemenea, noua companie va deveni cel mai mare producator de gaze naturale lichefiate, potrivit CEO-ului Shell, Ben van Beurden.

Shell incearca sa-si revina dupa ce anul trecut productia s-a situat la cel mai slab nivel din ultimii 17 ani, urmand ca rezervele de petrol si gaze naturale ale companiei sa creasca cu 28% in urma preluarii grupului britanic BG. Actiunile BG Group au urcat cu 39% pe bursa din Londra, in urma anuntului privind realizarea tranzactiei, in timp ce titlurile Shell au coborat cu 1,9%.

Citeste si:
Cum vad analistii viitorul celor mai mari 10 companii din Europa
Cifrele cheie si...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Care sunt statele europene ce au impus restricții pentru români
Setari Cookie-uri