Elvetia, primul stat care emite obligatiuni pe 10 ani cu randament negativ

Elvetia a atras miercuri aproape 232,5 milioane de franci (222,6 milioane euro) din vanzarea de obligatiuni pe 10 ani la un randament de minus 0,055% pe an, devenind primul stat din lume care emite titluri cu aceasta maturitate la un randament negativ.

O serie de tari europene au vandut, in ultima perioada, titluri de stat cu randamente mai mici de 0% pe an, ceea ce inseamna ca investitorii au platit pentru privilegiul de a cumpara datoriile guvernamentale, insa maturitatile nu au depasit pana acum o perioada de cinci ani, potrivit Wall Street Journal, potrivit Mediafax.

Un randament atat de scazut obtinut in cadrul unei licitatii "ilustreaza lumea in care traim", a spus Jan von Gerich, strategist sef al bancii suedeze Nordea Bank, cu referire la scaderea abrupta a costurilor de finantare ale statelor din Europa pe fondul masurilor de relaxare monetara implementate de Banca Centrala Europeana (BCE).

La precedenta licitatie de obligatiuni pe 10 ani, din ianuarie, Elvetia a oferit investitorilor un randament de 0,011% pe an. "Combinatia dintre ingrijorarile privind deflatia si actiunile agresive ale bancilor centrale a facut ca investitorii sa accepte realitatea randamentelor negative pentru obligatiuni. Un randament negativ in cadrul unei licitatii de stat semnaleaza lipsa de incredere in randul investitorilor privind cresterea economiei pe termen scurt", a declarat Jeffrey Sica, ofiter sef de investitii la fondul de investitii american Circle Squared Alternative Investments.

In ianuarie, banca centrala a Elvetiei a renuntat la plafonul minim de 1,2 franci/euro, masura adoptata in luna septembrie 2011, si a redus rata pentru facilitatea de depozit la minus 0,75%. Obligatiunile emise de Elvetia vor ramane o investitie atractiva atat timp cat randamentele nu scad sub acest nivel.

Citeste si:
Românii, inimoși în perioadă de criză. Au donat cu 12% mai mult...
INFOGRAFIC Românii, inimoși...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
UE verifică vânzările online de măşti şi geluri dezinfectante
Setari Cookie-uri