Francisc, care intretine relatii apropiate cu membrii comunitatii armene din Argentina, s-a aparat afirmand ca este datoria sa sa onoreze memoria barbatilor, femeilor, copiilor, preotilor si episcopilor nevinovati care au fost ucisi "fara sens" de catre turci otomani. "Ascunderea sau negarea raului este ca o plaga care continua sa sangereze pe care n-o bandejezi", a declarat el in deschiderea slujbei de duminica, oficiate dupa ritul catolic armean, in Basilica Sf. Petru, marcand un secol de la masacru, relateaza Mediafax.

Potrivit unor istorici, pana la 1,5 milioane de armeni au fost ucisi de catre turci otomani in timpul Primului Razboi Mondial, crime considerate de catre experti in domeniu primul genocid din secolul al XX-lea. Insa Turcia refuza sa recunoasca un genocid si insista ca bilantul masacrului a fost exagerat si ca victimele au fost ucise in timpul unui razboi civil si unor tulburari.

Ambasada Turciei la Sfantul Scaun si-a anulat o conferinta de presa programata duminica, aparent dupa ce a aflat ca Papa urma sa pronunte cuvantul "genocid", in pofida obiectiilor sale. O serie de state europene recunosc masacrul ca genocid, insa Italia sau Statee Unite, de exemplu, au evitat sa foloseasca acest cuvant in mod oficial, din cauza importantei pe care o acorda aliantei cu Turcia.

Masacrul armenilor

Francisc nu este primul Papa care catalogheaza masacrul armenilor drept genocid. El a citat, in 2001, o declatie semnata de catre Papa Ioan Paul al II-lea si conducatorul Bisericii armene, Karenkin al II-lea, in care masacrul este denuntat drept primul genocid din secolul al XX-lea. Papa emerit Benedict al XVI-lea, ale carui relatii cu Turcia si lumea musulmana au fost initial tensionate, a evitat sa foloseasca termenul "genocid".

Citeste si:

Francisc a declarat ca uciderea armenilor este primul dintre cele trei genocide "masive si fara precedent", urmat de Holocaust si stalinism. El a adaugat ca au urmat alte genocide, citand numele unor tari precum Cambodgia, Rwanda, Burundi si Bosnia. "Se pare ca familia umana a refuzat sa invete din greselile sale provocate de lege si teroare, astfel incat, inclusiv astazi, exista unii care incearca sa-i elimine pe altii cu ajutorul catorva si tacerea complice a altora care pur si simplu stau", a declarat el.

Suvernaul Pontif a denuntat anterior "tacereaa complice" a comunitatii internationale fata de masacrarea crestinilor si altor credinciosi minoritari de catre extremisti islamisti. De asemenea, pe cand era arhiepiscopul Buenos Airesului, cardinalul Jorge Mario Bergoglio a denuntat "genocidul" armean in mai multe randuri, inclusiv de trei ori in cartea sa "Sobre el cielo y la tierra" din 2010.

Armenii au depus eforturi in vederea unei recunoasteri mai largi a genicidului, inainte de marcarea unui secol de cand a fost comis, pe 24 aprilie. Slujba de duminica a fost oficiata de catre patriarhul catolic armean Nerses Bedros al XIX-lea Tarmouni, iar la ea au luat parte atat lideri ai Bisericii Ortodoxe armene, cat si presedintele armean Serj Sargsyan. Francisc a adus un omagiu comunitatii armene la inceputul slujbei, declarandu-l pe un mistic armean din secolul al X-lea, Sfantul Grigor Narekatsi, doctor al Bisericii. Doar 35 de persoane au primit acest titlu, rezervat celor ale caror scrieri au adus servicii importante Bisericii universale.