Isaac Herzog si Tzipi Livni, liderii aliantei Uniunea Sionista, au prezentat "un plan alternativ de actiune" privind programul nuclear iranian, considerat o amenintare de catre Israel. Potrivit unor oficiali israelieni, Uniunea Sionista s-a consultat cu oficiali din cadrul Administratiei Barack Obama si cu congresmeni republicani in procesul de elaborare a planului alternativ, relateaza Mediafax.

"Marile puteri trebuie sa clarifice ca, in cazul in care Iranul va incerca sa fabrice arme nucleare, toate actiunile, inclusiv optiunea militara, trebuie sa fie disponibile", solicita Uniunea Sionista. "In contextul negocierilor marilor puteri cu Iranul, Israelul si Statele Unite trebuie sa ajunga la un acord complet care sa tina cont de riscul schimbarii contextului de securitate al Israelului. Intelegerea dintre Israel si SUA trebuie sa includa posibilitatea consolidarii si extinderii capacitatilor militare defensive si ofensive israeliene, intensificarea cooperarii strategice bilaterale in sensul sporirii capacitatii de disuasiune a Israelului, intr-un mod care sa confere statului evreu o umbrela de aparare americana si abilitatea neingradita de a actiona impotriva amenintarilor si incalcarilor acordului si a celor venite din partea inamicilor regionali sustinuti de Iran", subliniaza Uniunea Sionista.

"Orice acord cu Iranul trebuie sa reduca semnificativ capacitatile nucleare iraniene si sa opreasca terorismul si agresiunile", a declarat premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, care a cerut in repetate randuri Statelor Unite sa blocheze activitatile nucleare iraniene. Iranul si marile puteri au ajuns la un acord de principiu pe tema programului nuclear iranian, sanctiunile impuse Teheranului urmand sa fie atenuate. Reprezentantii Iranului si ai grupului P5+1 (SUA, M.Britanie, Franta, China, Rusia si Germania), reuniti in orasul elvetian Lausanne, au stabilit ca regimul islamist de la Teheran va suspenda cu 66% actualele capacitati de purificare a uraniului, iar activitatile nucleare iraniene ar urma sa fie monitorizate timp de zece ani. Negocierile au fost prelungite, noul termen-limita fiind stabilit pentru 30 iunie.

Occidentul si Israelul acuza Iranul ca incearca sa fabrice armament nuclear sub paravanul unui program atomic civil. Regimul islamist de la Teheran respinge acuzatiile. Guvernul Israelului a exprimat "preocupare" privind acordul de principiu pe tema programului nuclear iranian, cerand reducerea "semnificativa" a activitatilor atomice iraniene.