Scriitorul german Günter Grass, laureatul premiului Nobel pentru literatura pe anul 1999, autor al unor romane celebre, precum "Toba de tinichea", a murit la varsta de 87 de ani, informeaza Reuters.

Informatia a fost confirmata luni de fundatia care poarta numele scriitorului. La inceputul anului trecut, Günter Grass, o figura majora a literaturii germane contemporane, a declarat intr-un interviu pentru cotidianul regional Passauer Neue Presse ca nu va mai scrie romane, din cauza varstei sale inaintate.

"Acum am 86 de ani. Nu cred ca voi reusi sa mai scriu un roman", a spus Günter Grass. "Starea mea de sanatate nu imi permite sa fac proiecte pe cinci sau sase ani. Or, aceasta ar fi conditia pentru activitatea de documentare pentru un roman", a adaugat renumitul scriitor.

Romancierul german mai spunea, la acel moment, ca se consacrase desenului si picturii in acuarela, dupa o perioada in care a fost spitalizat. Cunoscut pentru convingerile sale politice social-democrate, Günter Grass a declansat o polemica puternica, in aprilie 2012, dupa ce a publicat in presa germana un poem in care critica Israelul si afirma ca aceasta tara "ameninta pacea mondiala" prin arsenalul ei atomic. Statul Israel l-a declarat la scurt timp dupa aceea pe autorul german persona non grata.

In 2006, Günter Grass a recunoscut ca a facut parte in tinerete din Waffen-SS, o unitate de elita a regimului nazist al lui Adolf Hitler, desi in scrierile sale a criticat adeseori Germania pentru trecutul ei nazist. Günter Grass a intrat si in atentia politiei secrete est-germane, STASI, in 1961, cand a scris o scrisoare deschisa in care contesta constructia Zidului Berlinului, bariera de separare intre Berlinul Occidental si Republica Democrata Germana (RDG). Poet, prozator, dramaturg, sculptor si grafician, Günter Grass s-a nascut pe 16 octombrie 1927, la Danzig (Gdansk, aflat in prezent in Polonia), unde si-a petrecut copilaria si adolescenta, iar cea mai mare parte a operei sale de fictiune este plasata in universul acestui port la Marea Baltica.

La 17 ani s-a inrolat in Waffen-SS, iar, in 1945, este luat prizonier de americani. Dupa razboi a urmat cursurile Academiei de Arta din Dusseldorf (1947 - 1952), apoi Universitatea de Arte Plastice din Berlin. A trait un timp la Paris, apoi in Italia, iar, din 1960, in Berlinul de Vest si la tara, in landul Schleswig-Holstein, potrivit site-ului editurii Polirom.

Günter Grass a reprezentat vocea unei generatii de tineri germani care s-au maturizat in anii de dupa Al Doilea Razboi Mondial si au purtat pe umeri povara vinei resimtite de parintii lor din cauza atrocitatilor comise de trupele naziste.

A debu¬tat in 1956, cu volumul de poezii "Avantajele gainilor-girueta", dar, ulterior, s-a afirmat ca prozator, cu romanul care il va consacra pe plan international, "Toba de tinichea" (1959). Impreuna cu "Pisica si soarecele" (1961) si "Ani de caine" (1963), acesta intra in alcatuirea "Trilogiei Danzigului".

Günter Grass a publicat numeroase carti, dintre care pot fi amintite romanele "Anestezie locala" (1969), "Calcanul" (1977), "O chestiune incurcata" (1995) si "In mers de rac" (2002), volumele de proza scurta "Intalnire la Telgte" (1979), "Rubrica nasteri sau germanii sunt pe moarte" (1980) si "Povestiri lugubre" (1992), volumul de eseuri si polemici politice "Din jurnalul unui melc" (1972), volumele de versuri "Ultimul dans" (2003) si "August stupid" (2007). In 2006 i-a aparut prima carte de memorii, "Decojind ceapa", urmata, doi ani mai tarziu, de "Aparatul de fotografiat", ambele starnind controverse aprinse.

Activitatea sa literara a fost recom¬pensata cu unele dintre cele mai prestigioase distinctii: premiul Buchner (1965), premiul Fontane (1968) si premiul Nobel pentru literatura (1999). La Editura Polirom au aparut: "Toba de tini¬chea" (2005, 2007, 2012), "Anestezie locala" (2008), "Pisica si soarecele" (2009), "Secolul meu" (2011), "In mers de rac" (2002, 2013), "Decojind ceapa" (2007, 2012), "Aparatul de fotografiat" (2010), "Intre Germania si Germania" (2012) si "Cuvintele Fratilor Grimm" (2013).

Foto: politiken.dk

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri