Iesirea Greciei din zona euro ar avea un impact mai mic fata de acum doi ani, a declarat Ewald Nowotny, membru in consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE) si guvernator al Bancii Austriei, el cerand guvernului elen sa prezinte "cifre" pentru a debloca sprijinul financiar, relateaza Mediafax.

"Nu trebuie supraestimata intreaga poveste. Grexit-ul nu ar avea acelasi impact ca acum, sa zicem, doi ani. Nu vad o contagiune financiara sau economica", a spus Nowotny, adaugand ca nu poate prevedea efectul psihologic. Nowotny a afirmat, intr-un interviu la televiziunea CNBC, ca Grecia trebuie sa prezinte cifre, in conditiile in care timpul avut la dispozitie "se apropie de sfarsit".

Directorul executiv al FMI, Christine Lagarde, a afirmat intr-un interviu acordat Financial Times ca Grecia trebuie sa puna in practica reformele promise si sa evite intrarea in incapacitate de plata, ea avertizand ca rabdarea creditorilor externi in ceea ce priveste actiunile guvernului de la Atena se apropie de final.

Declaratiile lui Lagarde au venit in contextul in care presedintele BCE, Mario Draghi, a respins speculatiile privind o posibila iesire a Greciei din zona euro si a reiterat ca introducerea monedei unice europene a fost o decizie irevocabila, iar investitorii nu au motiv sa parieze impotriva acesteia.

Grecia a reluat negocierile cu principalii creditori externi

Grecia a reluat sambata discutiile tehnice cu principalii creditori externi pe tema reformelor pe care statul elen trebuie sa le implementeze pentru a putea accesa noi fonduri din imprumutul de 240 miliarde de euro de la FMI, UE si BCE. Ministrii de finante ai statelor din zona euro se intrunesc vineri intr-o sedinta, pentru a discuta despre evolutia situatiei Greciei.

Guvernul de la Atena risca sa ramana fara bani si sa nu-si mai poata achita datoriile pe care trebuie sa le plateasca FMI in lunile mai si iunie.

Grecia mai poate accesa o transa in valoare de 7,2 miliarde de euro din programul de ajutor financiar incheiat in 2010 cu FMI, UE si BCE, insa creditorii tarii au conditionat acordarea banilor de adoptarea unor reforme de austeritate, reforme pe care guvernul de la Atena refuza sa le implementeze pentru a nu impovara si mai mult populatia.

Ministrii din zona euro au cerut guvernului elen sa revizuiasca lista de reforme trimisa in urma acordului incheiat cu creditorii internationali in luna februarie, intrucat masurile propuse nu sunt suficient de concrete.

Intelegerea din februarie prevede prelungirea pachetului de bailout cu patru luni, pana la finalul lunii iunie.
Guvernul de la Atena trebuie sa ramburseze in luna mai doua transe din imprumutul luat de la FMI, in valoare totala de un miliard de euro. Primul termen este 12 mai, data la care Grecia trebuie sa plateasca 760 de milioane de euro catre FMI.

Potrivit calendarului de returnare a imprumutului, Grecia trebuie sa achite 9 miliarde de euro anul acesta catre FMI.

Sursa foto: Zona euro / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri