Ei s-au intalnit la mai putin de 48 de ore dupa ce o ambarcatiune s-a rasturnat in largul coastelor Libiei iar aproximativ 900 de persoane au murit inecate. In urma unor tragedii care au avut loc anterior in Mediterana s-a promis, dar s-a facut putin in privinta imigratiei clandestine, un subiect delicat in cele 28 de state ale Uniunii.

"Sper ca astazi (luni) este punctul de cotitura in constiinta europeana. Sa nu ne intoarcem la promisiuni fara sa actionam", a indemnat Inaltul Reprezentant UE pentru Politica Externa Federica Mogherini. "Am spus de prea multe ori in trecut (ca acest lucru nu se va mai repeta) niciodata", a deplans ea.

Mogherini a anuntat ca ministrii s-au pus de acord asupra a trei zone principale de actiune, si anume lupta impotriva retelelor de trafic de persoane - prin care oamenii sunt imbarcati in traversari periculoase, consolidarea efortului de salvare de vieti pe mare si asumarea responsabilitatii de a gazdui refugiati.

Planul in zece puncte, pregatit de catre Comisia Europeana (CE) include consolidarea operatiunilor UE de patrulare la Mediterana, care au fost criticate anterior ca au o eficienta redusa. Ministrul german de Interne Thomas de Maiziere a declarat ca Uniunea poate dubla bugetul lunar, in valoare de 2,9 milioane de euro, si flota Misiunii UE de patrulare Triton. Insa comisarul pentru Migrare Dimitris Avramopoulos a declarat ca este prea devreme sa se faca speculatii in privinta cifrelor.

Citeste si:

Unul dintre cele mai disputate elemente ale planului sustinut de catre ministri este angajamentul de a depune un "efort sistematic de a captura si distruge vasele folosite de traficanti", a anuntat CE intr-un comunicat. O asemenea operatiune presupune o dimensiune militara si ar necesita un mandat ONU, a precizat Avramopoulos, trasand o paralela cu Operatiunea UE Atalanta de lupta impotriva pirateriei in largul Cornului Africii.

Alte masuri includ un proiect de reinstalare voluntara la scara europeana, care ar putea sa ofere locuri unui numar de 5.000 de persoane ce cauta protectie, potrivit lui de Maiziere. Insa imigrantii ilegali din motive economice sau din alte motive care nu sunt considerate un risc in tarile de origine ale acestora vor fi trimisi rapid inapoi, potrivit propunerii.

Planul prevede totodata amprentarea tuturor imigrantilor, acordarea unei asistente Italiei si Greciei in procesarea solicitarilor de azil si colectarea de informatii despre fluxuri migratorii in anumite tari-cheie. In plus, UE planuieste sa-si consolideze prezenta in tarile vecine Libiei, ca Niger, cu scopul de a lupta impotriva fluxurilor migratorii. Libia este principalul punct de plecare a barcilor cu imigranti ilegali catre Europa, in contextul in care criza interna care devasteaza tara nord-africana impiedica controlul eficient la frontiere.

Potrivit propunerilor CE, organizatiile de politie si justitie din UE urmeaza, de asemenea, sa colaboreze in vederea colectarii de informatii despre traficanti de persoane si retele de trafic. Cele zece noi masuri formeaza coloana vertebrala a unei noi politici in domeniul migratiei, pe care CE urmeaza sa o adopte pe 13 mai. Ele au fost prezentate ca raspuns la ultima dintr-un sir de tragedii, dar au nevoie, inainte sa fie adoptate de catre CE, de aprobarea statelor membre UE. Planul de actiune urmeaza sa le fie prezentat liderilor UE joi, in cadrul unui summit de criza pe tema crizei migratiei.