Comisia a inaintat companiei ruse Gazprom o "declaratie de obiectii" prin care arata ca producatorul incalca regulile antitrust ale pietei gazelor naturale in opt tari, si anume Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia si Slovacia, noteaza Mediafax.

"Pe baza investigatiei sale, opinia preliminara a Comisiei este ca Gazprom incalca regulile anticoncurentiale ale UE prin adoptarea unei strategii de separare a pietelor de gaze naturale din Europa Centrala si de Est, de exemplu prin reducerea abilitatii clientilor de a revinde gazele naturale in afara granitelor unei tari. Asta a dat Gazprom posibilitatea de a impune preturi neechitabile in unele state membre", se arata intr-un comunicat al CE.

Comisia considera ca Gazprom a implementat o politca "nedreapta" de preturi in Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania si Polonia, prin impunerea unor tarife catre intermediari care depasesc costurile companiei din Rusia sau indicii luati in considerare pentru calcularea preturilor. De asemenea, Comisia arata ca se poate ca gigantul rus sa fi abuzat de pozitia sa dominanta pe piata prin conditionarea furnizarii de gaze naturale de obtinerea unor contracte cu alte companii in ceea ce priveste transportul gazelor. Statele avute in vedere in acest caz sunt Bulgaria si Polonia.

Citeste si:

"Am descoperit ca Gazprom ar fi construit bariere artificiale care au impiedicat transportarea gazelor din anumite tari din Europa Centrala si de Est catre alte state, obstructionand competitia transfrontaliera. Daca ingrijorarile noastre vor fi confirmate, Gazprom va trebui sa suporte consecintele legale pentru comportamentul sau", a declarat comisarul european pentru Concurenta, Margrethe Vestager, in comunicatul CE.

Compania din Rusia are la dispozitie trei luni pentru a raspunde acestor acuzatii si poate cere ca reprezentantii sai sa fie audiati pentru a-si prezenta argumentele. Gazprom este principalul furnizor de gaze naturale in tarile din Europa Centrala si de Est avute in vedere in investigatia initiata de CE in august 2012, compania rusa detinand o cota de peste 50% pe aceste piete.

Sursa foto: Gazprom / Shutterstock