LIBOR (London Interbank Offered Rate) este rata de referinta in calcularea dobanzilor interbancare pe piata londoneza. In prezent, rata este folosita pentru stabilirea dobanzilor pentru imprumuturi si contracte financiare in valoare de peste 300 de mii de miliarde de dolari. Banca germana a recunoscut acuzatiile, precum si faptul ca sistemul de monitorizare interna a fost insuficient pentru a preveni influentarea incorecta a LIBOR, potrivit Mediafax.

Acordul de joi inchide investigatiile autoritatilor federale americane si ale statului New York, precum si cele ale Autoritatii pentru Conduita Financiara din Marea Britanie. Autoritatile respective au investigat acuzatiile ca angajatii Deutsche Bank au manipulat LIBOR. Deutsche Bank a anuntat miercuri ca in primul trimestru a suplimentat cu 1,5 miliarde de euro (1,61 miliarde dolari) rezervele pentru litigii, pe langa fondurile de 3,2 miliarde de euro alocate anterior.

Anul trecut, banca franceza BNP Paribas a platit aproape 9 miliarde de dolari si a recunoscut ca a incalcat sanctiunile impuse de SUA unor state precum Iranul. A doua mare banca germana, Commerzbank, a platit in luna martie 1,45 miliarde de dolari intr-un caz similar.

In 2013, Deutsche Bank s-a aflat printre mai multe banci americane si europene care au platit sume de ordinul miliardelor de dolari pentru inchiderea unei investigatii antitrust din Europa, privind manipularea dobanzilor. In cadrul acordului, Deutsche Bank a platit circa 725 de milioane de euro. In urma acordului convenit joi, suma totala platita de Deutsche Bank pentru manipularea dobanzilor este de circa 3 miliarde de dolari, aproape dubla fata de cea de 1,5 miliarde de dolari suportata de banca elvetiana UBS la sfarsitul anului 2012.