"Partile au reafirmat importanta strategica a livrarilor de arme moderne americane catre Japonia, care vor permite cresterea potentialului de disuasiune al celor doua tari si garantarea securitatii Japoniei in regiunea Asia-Pacific", au anuntat secretarul de Stat american John Kerry, seful Pentagonului Ashton Carter si omologii lor japonezi, Fumio Kishida si Gen Nakatani, intr-o declaratie comuna.

Statele Unite vor livra, in special, avioane de patrulare maritima de tip Boeing P-8, avioane fara pilot de tip Global Hawk si nava de debarcare USS Green Bay. In splus, Statele Unite intentioneaza sa mobilizeze in Japonia avioane de vanatoare din generatia a cincea de tip F-35B pana la sfarsitul lui 2017. De asemenea, Tokyo se va dota cu sisteme antiracheta de tip Aegis pana la sfarsitul lui 2017.

Cele doua tari intentioneaza sa-si intensifice cooperarea in privinta sistemelor de aparare antiracheta. De asemenea, Washingtonul si Tokyo vor continua dialogul pe tema securitatii spatiale si informatice.