Lira sterlina a atins vineri cel mai ridicat nivel din ultimele doua luni fata de dolari, inregistrand si cel mai mare avans intre valutele importante, in urma alegerilor in care conservatorii sunt pe cale sa marcheze o victorie surprinzatoare in alegerile din Marea Britanie, transmite Reuters, preluat de Mediafax.

Dupa numararea voturilor pentru trei sferturi din colegii, conservatorii, considerati favorabili pietelor financiare, au castigat 203 din cele 650 de locuri din Parlament, un sondaj de opinie sugerand ca sunt pe cale sa castige 329 de locuri din camera inferioara a legislativului, majoritate care le-ar permite sa guverneze inca cinci ani. Votul a surprins numerosi investitori, avand in vedere ca sondajele aratau ca rezultatul scrutinului va fi foarte strans.

Lira este in urcare cu 1,5%, la 1,5475 dolari pe unitate, dupa un maxim de 1,5523 dolari pe unitate atins in timpul tranzactiilor. La jumatatea lunii aprilie, lira a coborat la 1,4575 dolari pe unitate, cel mai redus nivel din ultimii cinci ani.

Moneda britanica a inregistrat vineri si cea mai mare crestere in raport cu euro dupa inceputul anului 2013. Astfel, euro a coborat cu peste 2%, la 72,36 pence pe unitate, dupa un minim de 72,19 pence, cel mai redus nivel dupa 30 aprilie si cu mult sub maximul ultimelor trei luni, de 74,82 pence consemnat in ziua precedenta.

"Rezultatul surprinzator al alegerilor, in care Partidul Conservator ar putea obtine majoritatea, este bun pentru lira", a declarat Adam Myers, director pentru Europa in domeniul tranzactiilor valutare la Credit Agricole.

Se mentin totusi riscuri, fiind probabil ca guvernul conservator sa organizeze un referendum privind apartenenta Marii Britanii la Uniunea Europeana, in urmatorii doi ani, in timp ce scotienii ar putea exercita in curand presiuni pentru independenta.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri