Inaltul Reprezentant UE pentru Politica Externa Federica Mogherini, care participa la reuniunea ministrilor de Externe din statele NATO in statiunea turca Antalya (sud), a declarat ca, in pofida faptului ca cele doua organizatii sunt "diferite prin natura lor", se confrunta cu provocari similare, potrivit Mediafax.

Federica Mogherini a anuntat ca cele doua parti urmeaza sa discute despre tensiunile cu Rusia din cauza situatiei din Ucraina si despre "criza din sud", in contextul in care UE se confrunta cu un aflux de imigranti clandestini dinspre Libia. "Extrem de importanta pentru noi este o coordonare puternica, in special in privinta impartasirii de informatii, in ceea ce priveste noile amenintari cu care ne confruntam cu totii", a spus ea.

"Noi (NATO si UE) ne confruntam cu provocari care ne unesc. Suntem diferiti ca natura, dar impartasim aceleasi valori", a subliniat ea. Raspunzand unor critici potrivit carora UE a reactionat greoi fata de evenimente din vecinatatea sa, Federica Mogherini a declarat ca blocul european este "constient ca este necesar sa ne consolidam capacitatea de a reactiona in situatii de criza".

Insa Ialtul Reprezentant a precizat ca, spre deosebire de NATO, "acest lucru nu inseamna neaparat o abordare militara". "Dar nu putem exclude un aspect militar al activitatii noastre", a subliniat Mogherini. Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat, in ultima zi a reuniunii din Turcia a ministrilor de Externe - prima, din 2011 incoace, in care ministrii se intalnesc in alt loc decat la Bruxelles -, ca Alianta Nord-Atlantica se confrunta cu provocari care evolueaza permanent la est si la sud.

Citeste si:

Stoltenberg a criticat dur anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea de catre Rusia si implicarea rusilor in Ucraina. "La est, o Rusie tot mai agresiva a folosit forta pentru a modifica frontiere si a intimida vecini". "La sud, extremismul violent a atins un nivel fara precedent in perioada moderna", a continuat el, referindu-se la macelurile comise de catre jihadisti din Statul Islamic (SI).

"Vom discuta implicatiile strategice pe termen lung ale provocarilor cu care ne confruntam acum si despre modul in care NATO poate sa coopereze cu partenerii sai si Uniunea Europeana in acest sens", a anuntat secretarul general al blocului militar occidental.

Stoltenberg a mai anuntat ca Alianta Nord-Atlantica actioneaza pentru a-si consolida capacitatile impotriva razboaielor hibride. NATO acuza Rusia ca poarta un razboi de acest tip in Ucraina - in care combina tehnici militare clasice cu mijloace neconventionale ca atacurile cibernetice si propaganda. "Ne consolidam capacitatea de disuasiune si de prevenire a amenintarilor de tip hibrid", a subliniat secretarul general al NATO.