Barack Obama a reafirmat, la Camp David, in Maryland, "angajamentul ferm" al Statelor Unite "pentru securitatea partenerilor nostri din Golf" in cazul unor eventuale "activitati destabilizatoare" din partea Iranului, arata Mediafax.

Cu toate acestea, Washingtonul a evitat sa propuna incheierea unui acord mai clar in acest sens, asa cum si-au dorit cele sase tari din CCG (Arabia Saudita, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Kuwait, Oman si Qatar). Aceasta reticenta a fost avansata pentru a se explica decizia regelui saudit Salman bin Abdulaziz al Saud de a renunta in ultimul moment la deplasarea in Statele Unite. In afara de regele Salman al Arabiei Saudite, alti doi suverani nu au putut veni in Statele Unite din cauza starii lor de sanatate.

Agajamentele "concrete" ale Statelor Unite au fost enumerate de Barack Obama in cadrul unei conferinte de presa, precum si intr-un comunicat publicat la finalul reuniunii. Potrivit presedintelui american, Washingtonul pledeaza pentru ameliorarea cooperarii in materie de securitate, in special privind controlul transferurilor de arme, combaterii terorismului, luptei impotriva spalarii de bani si contra atacurilor cibernetice, precum si pentru asigurarea securitatii maritime si dezvoltarea apararii antibalistice.

Citeste si:

In timp ce autoritatile de la Riyadh nu exclud o paritate strategica cu Teheranul in programul nuclear, Barack Obama apreciaza ca Statele Unite au adus suficiente elemente convingatoare pentru ca tarile din CCG sa accepte un acord final in acest dosar in cazul in care discutiile tehnice in curs se vor incheia cu succes. Liderul de la Casa Alba a dat asigurari ca reuniunea de la Camp David nu a vizat marginalizarea Iranului.

Obiectivul nu este de a "perpetua o confruntare de lunga durata cu Iranul sau chiar de a marginaliza" aceasta tara, insa regimul de la Teheran trebuie sa arate vointa de a stabili "relatii de buna vecinatate", sa renunte la orice forma de "interferenta" si sa respecte "integritatea teritoriala" a vecinilor sai, a spus presedintele american.