Traficantii ascund militanti ai Statului Islamic in barci pline cu imigranti care se indreapta catre Europa pe Marea Mediterana, a declarat un consilier al Guvernului libian, Abdul Basit Haroun, citat de BBC News Online.

Oficialii din Italia si Egipt avertizasera deja ca militantii Statului Islamic pot ajunge in Europa cu ajutorul barcilor pline cu imigranti. Totusi, expertii au atras atentia ca o astfel de afirmatie este dificil de verificat sau evaluat. Haroun isi bazeaza declaratiile pe discutiile cu traficantii in nordul Africii controlat de militanti. El a sustinut ca SI le permite detinatorilor de barci sa isi continue operatiunile in schimbul a jumatate din venitul obtinut, arata Mediafax.

ONU estimeaza ca 60.000 de persoane au incercat deja ca traverseze Marea Mediterana in acest an. Peste 1.800 de persoane au murit in 2015 in timpul acestor calatorii, efectuate de cele mai multe ori in ambarcatiuni supraaglomerate si inadecvate pentru calatoria pe mare.

Intr-un interviu acordat BBC, Haroun a declarat ca SI foloseste barcile "pentru oamenii lor pe care vor sa ii trimita in Europa, in timp ce politia europeana nu stie cine apartine Statului Islamic si cine este un refugiat obisnuit". Acesti militanti stau deseori separat de alti imigranti, a declarat el.

La inceputul anului, agentia UE pentru controlul granitelor, Frontex, a avertizat ca este "posibil" ca militantii straini sa foloseasca rute de migratie ilegale pentru a ajunge in Europa. Ambasadorul Egiptului in Marea Britanie a avetizat asupra "barcilor pline cu teroristi", in cazul in care comunitatea internationala nu actioneaza, in timp ce Guvernul italian si-a exprimat temerile privind infiltrarea militantilor in aceste barci, subliniind insa ca acestea reprezinta o criza umanitara.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri