Oficialii din Italia si Egipt avertizasera deja ca militantii Statului Islamic pot ajunge in Europa cu ajutorul barcilor pline cu imigranti. Totusi, expertii au atras atentia ca o astfel de afirmatie este dificil de verificat sau evaluat. Haroun isi bazeaza declaratiile pe discutiile cu traficantii in nordul Africii controlat de militanti. El a sustinut ca SI le permite detinatorilor de barci sa isi continue operatiunile in schimbul a jumatate din venitul obtinut, arata Mediafax.

ONU estimeaza ca 60.000 de persoane au incercat deja ca traverseze Marea Mediterana in acest an. Peste 1.800 de persoane au murit in 2015 in timpul acestor calatorii, efectuate de cele mai multe ori in ambarcatiuni supraaglomerate si inadecvate pentru calatoria pe mare.

Intr-un interviu acordat BBC, Haroun a declarat ca SI foloseste barcile "pentru oamenii lor pe care vor sa ii trimita in Europa, in timp ce politia europeana nu stie cine apartine Statului Islamic si cine este un refugiat obisnuit". Acesti militanti stau deseori separat de alti imigranti, a declarat el.

La inceputul anului, agentia UE pentru controlul granitelor, Frontex, a avertizat ca este "posibil" ca militantii straini sa foloseasca rute de migratie ilegale pentru a ajunge in Europa. Ambasadorul Egiptului in Marea Britanie a avetizat asupra "barcilor pline cu teroristi", in cazul in care comunitatea internationala nu actioneaza, in timp ce Guvernul italian si-a exprimat temerile privind infiltrarea militantilor in aceste barci, subliniind insa ca acestea reprezinta o criza umanitara.