"Ministerul rus de Finante estimeaza ca PIB-ul va scadea cu 2,5% in acest an, iar cel mai mare declin va fi inregistrat in trimestrul al treilea, urmand ca situatia sa se imbunatateasca spre sfarstul anului”, a afirmat Siluanov pe contul de Twitter al institutiei, relateaza Mediafax.

Siluanov a mai spus ca in acest an anticipeaza o rata a inflatiei de pana la 11%. Ministrul Dezvoltarii Economice, Alexei Uliukaiev, a declarat la randul sau, in aceasta saptamana, ca inflatia din acest an ar putea fi sub estimarea oficiala de 11,9%.

Economia Rusiei a intrat in recesiune din cauza sanctiunilor occidentale legate de criza din Ucraina si a scaderii puternice a preturilor petrolului. Guvernul de la Moscova a estimat initial ca economia rusa se va contracta in acest an cu aproximativ 3%, dar declinul sub asteptari, de 1,9%, inregistrat in primul trimestru a sporit sperantele ca Rusia va evita o recesiune similara cu cea din 2009, cand PIB-ul a scazut cu 7,8%.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare anticipeaza ca economia Rusiei va scadea in acest an cu 4,5%, iar anul viitor cu 1,8%.